Prima promotie a bacalaureatului bilingv francofon

Prima promotie a bacalaureatului bilingv francofon

0 51

Ministrul Educatiei Cristian Adomnitei si ambasadorul Frantei la Bucuresti, E.S. dl. Henri Paul, au inmanat ieri, ora 11.30, la sediul MECT primele diplome de bacalaureat bilingv francofon celor zece elevi ai Scolii Centrale din Bucuresti.
La ceremonie au mai participat din partea Frantei doamna Anne Gazeau-Secret, director al Directiei de cooperare si dezvoltare din Ministerul Afacerilor Externe si Europene, domnul Henri Lebreton, consilier pentru cooperare educativa si activitate culturala al Ambasadei Frantei in Romania si doamna Lucile Bruand-Exner, atasat pentru cooperare educativa al Ambasadei Frantei din Romania.
Infiintarea bacalaureatului bilingv francofon isi datoreaza existenta semnarii acordului interguvernamental franco-roman din septembrie 2006, care a fixat cadrul unei cooperari bilaterale aprofundate in domeniul invatamantului bilingv.
Promotia 2008 este prima care a sustinut bacalaureatul francofon. Examenul a constat din probe scrise si orale si s-a desfasurat conform prevederilor Legii Invatamantului 84/1995.
La proba scrisa, in afara de limba si literatura franceza, elevilor li s-au evaluat competentele si la discipline non-lingvistice predate in limba franceza, la alegere dintre matematica, fizica, biologie, chimie, istorie, geografie si economie. La proba orala, elevii au sustinut un test la limba si literatura franceza.
Elevii filierei bilingve care au sustinut si promovat, pe langa examenul de bacalaureat romanesc, si probele specifice ale bacalaureatului bilingv francofon in sesiunea iunie-iulie 2008, primesc o diploma de bacalaureat avand mentiunea „sectie bilingva francofona”. Documentul le da dreptul sa studieze intr-o universitate din Franta, fara a fi obligati sa promoveze un test de limba franceza.
Acest tip de bacalaureat a fost sustinut de 386 de elevi, absolventi ai sectiilor bilingve francofone din 15 licee aflate in municipiul Bucuresti si alte 11 judete (Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Botosani, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Suceava si Timis). Rata de promovare a examenului a fost de 97,67% (378).
Conform acordului bilateral guvernamental, pana in 2010, examenul bilingv francofon se va sustine in 30 de licee din toata tara.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.