Prima proba a testelor nationale

Prima proba a testelor nationale

0 249

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a extras, luni, 18 iunie, varianta cu numarul 11 pentru prima proba a testelor nationale, la limba si literatura romana, examen sustinut de aproximativ 230.000 de elevi din intreaga tara, in perioada 18 – 28 iunie. La Brasov, s-au inscris la examen aproximativ 5.700 de candidati.


Accesul in salile de examen a fost permis doar intre orele 7.30 si 8.30.


Elevii nu au avut voie sa intre in sala de examen cu manuale, culegeri, notite, telefoane mobile sau orice alte mijloace de comunicare. Folosirea compasului, a raportorului sau a riglei va fi permisa numai la proba de matematica, cu conditia ca pe ele sa nu fie inscriptionate formule. Elevii care vor fi prinsi avind asupra lor materiale care ar putea fi folosite la copiat vor fi eliminati de la testele nationale din acest an.


In perioada 18 – 28 iunie se desfasoara testele nationale, examen sustinut in vederea asigurarii accesului absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a a anului scolar 2007 – 2008.


Profesorii care participa in aceste zile la testele nationale trebuie sa acorde o importanta deosebita relatiei cu candidatii. La ultima instruire a profesorilor, care a avut loc sambata, in Sala festiva a Colegiului National “Andrei Saguna” din Brasov,? cadrelor didactice li s-a atras atentia asupra modului in care ii vor aborda pe elevi. Avand in vedere ca este vorba despre elevi de 14 ani, atitudinea profesorilor asistenti si a membrilor comisie trebuie orientata spre aceasta categorie, adica a elevului care se afla in fata primului examen scris care poate sa-i determine viitorul. Astfel, in toate centrele de examinare trebuie sa existe o atitudine orientata catre seriozitate, obiectivitate si cinste.


?


Reguli stricte


Din momentul extragerii variantei de subiect, nici un elev nu mai poate intra in salile de examen. Dupa distribuirea subiectelor, candidatii au la dispozitie doua ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Candidatii pot parasi centrul de testare cel mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali. Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de catre unul dintre cadrele didactice care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de testare.


In timpul desfasurarii testelor nationale, in sali au dreptul sa intre numai presedintele, vicepresedintele, secretarii si membrii comisiei judetene, presedintele, secretarul si membrii comisiei centrului de testare, precum si reprezentantii Comisiei nationale si ai comisiei judetene, imputerniciti cu delegatie.


Candidatii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, precum si cei prinsi copiind in timpul desfasurarii testelor nationale vor fi eliminati de la testele nationale din anul respectiv.


Comisia nationala de examen va organiza, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in toate cele patru zile in care vor avea loc probe (18 – 21 iunie), incepand cu ora 8.50, sedinta publica de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile. Numarul variantei extrase va fi comunicat prin intermediul postului Radio Romania Actualitati si va fi afisat pe http://www.subiecte2007.edu.ro/.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.