Prima Ordonanta care cade si face …BOC !

Prima Ordonanta care cade si face …BOC !

0 216

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala.
Judecatorii au admis astfel sesizarea formulata de Avocatul Poporului privind neconstitutionalitatea prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 230/2008 emisa de Guvern.
Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va respecta decizia Curtii, chiar daca nu este de acord cu aceasta.
„Guvernul este hotarat sa duca mai departe batalia impotriva pensiilor de lux, a salariilor bugetare de lux, batalia impotriva celor care considera bugetul de stat un sac fara fund”, a spus Emil Boc.
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a atacat, in 8 ianuarie, la CCR prevederile OUG nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, al pensiilor de stat si al celor de serviciu, argumentand ca salariul si pensia fiind bunuri proprietate privata, interdictia de a le cumula echivaleaza, practic, cu o expropriere.
”Potrivit art. 44 alin. (3) din Constitutie, ‘nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire”. Mai mult, actul normativ criticat nu poate desfiinta un drept castigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentala” – se arata in exceptia de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului.
”Potrivit art. 44 alin. (3) din Constitutie, ‘Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire’. Mai mult, actul normativ criticat nu poate desfiinta un drept castigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentala”, se arata in exceptia de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului.
Prevederile OUG nr. 230/2008 vin in conflict cu dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din Legea fundamentala, care stabilesc in sarcina statului obligatia de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, dar si cu art. 44 din Constitutie, referitor la dreptul de proprietate privata, mai motiveaza Ioan Muraru in sesizare.
Totodata, faptul ca, potrivit prevederilor OUG nr. 230/2008, pensionarii nu pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat este contrar art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, prevede exceptia de neconstitutionalitate.
Conform acestui document, ”ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie, potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie”.
”Este evident, asadar, ca prevederile actului normativ indicat, instituind in cazul pensionarilor pentru limita de varsta, precum si al celor ai institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala, interdictia de a cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat, afecteaza in substanta lor atat dreptul la munca prevazut de art. 41 din Constitutie, potrivit caruia ‘dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera’, cat si dreptul la pensie, prevazut de art. 47 alin. (2) teza I, potrivit caruia cetatenii au dreptul la pensie si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege”, se arata in exceptia de neconstitutionalitate.
Prin continutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ si dreptul la salariu si dreptul la conditii rezonabile de viata, care sa asigure un trai civilizat si decent cetatenilor, preciza Ioan Muraru.
De asemenea, dispozitiile OUG nr. 230/2008 contravin si prevederilor art. 6 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, ratificat prin Decretul nr. 212/1974. Textul respectiv prevede ca statele parti recunosc dreptul la munca, ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa si acceptata si se obliga sa ia masuri pentru garantarea acestui drept, mentiona Avocatul Poporului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.