Prima Motiunea de cenzura votata Guvernul Boc 2 a fost demis!

Prima Motiunea de cenzura votata
Guvernul Boc 2 a fost demis!

0 54

Motiunea de cenzura „11 impotriva Romaniei”, initiata de PNL si UDMR si sustinuta de PSD, a fost adoptata marti de Parlament cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva, a anuntat, in plen, secretarul Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. El a precizat ca au fost prezenti 448 de senatori si deputati, dintre care au votat 434.
Motiunea de cenzura „11 impotriva Romaniei” a fost initiata de 123 de deputati si senatori ai grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR si PSD+PC.

Guvernul Boc 2 este primul guvern demis prin motiune de cenzura
Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate. In acest caz, se arata in Constitutie, se aplica prevederile articolului 103, potrivit carora presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
In continuare, potrivit articolului 103, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Conform articolului 110, Guvernul al carui mandat a incetat indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.

Reactii dupa votarea Motiunii si caderea Guvernului Boc 2
Mircea Geoana

Presedintele Senatului si al PSD, Mircea Geoana, a declarat de la tribuna Parlamentului ca decizia parlamentarilor pe marginea motiunii de cenzura este de revenire la normalitatea statului de drept din Republica Romania. Tara noastra are astazi „cea mai proasta echipa guvernamentala economica din ultimii 20 de ani si un guvern impostor care nu s-a prezentat la injumatatirea sa in fata Parlamentului pentru sprijin politic”, a subliniat Geoana.
„Guvernul trebuie sa plece!”, a afirmat Mircea Geoana.
„Din acest moment, Guvernul Emil Boc a pierdut increderea Parlamentului”, a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a condus sedinta comuna a legislativului. Liderul PSD a facut un apel ferm la seful statului sa dea dovada ca „se poate ridica deasupra interesului electoral propriu”, subliniind ca social-democratii doresc instalarea unui Guvern de profesionisti independenti.
Potrivit lui Geoana, Parlamentul a pus capat activitatii unui Guvern „abuziv”, care ar fi pus accentul mai mult pe agenda electorala a lui Traian Basescu.

Crin Antonescu: Votul motiunii inseamna caderea celui mai penibil Guvern al Romaniei
„Acest Guvern cade, dar vreau ca toti sa folosim acest moment pentru un nou inceput. Romania are nevoie dupa ultimii 20 de ani, aceste 9 luni si ultimele saptamani de acrobatii ale premierului de o noua sansa, un nou Guvern. Sa nu lasam pentru anul viitor ce putem face azi, sa nu lasam Romania prada unui Guvern incompetent. Avem datoria sa intelegem ca daca schimbam doar Guvernul Boc si nu schimbam ceva fundamental din modul de a face politica si a guverna aceasta tara, nu am facut nimic. Bocii rasar. Boc nu e unul singur. Emil Boc e produsul acestor 20 de ani de politica”, a sustintut Crin Antonescu.
El a mentionat ca „votul motiunii inseamna caderea celui mai penibil Guvern din istoria Romaniei”, transmitandu-le parlamentarilor ca aceasta cadere trebuie sa fie „sansa unui nou inceput”, in care vremea demagogiei si incompetentei a „Guvernul Boc si PD-L sunt Guvernul si partidul cele mai lipsite de onoare din Romania ultimilor 20 de ani”.
El a adaugat ca acest Guvern, „care a dus la perfectiune viciile clasei politice, va cadea”, precizand ca motiunea initiata de PNL si UDMR nu are nicio legatura cu legea pensiilor.
„Va rog sa nu credeti ca ceea ce incepem azi se termina cu plecarea acestui Guvern. (…) Asta vreau sa spun astazi, ca daca azi se intampla pentru prima data in ultimii 20 de ani ca un guvern sa cada, misiunea noastra este sa nu ne multumim cu asta si sa intelegem ca nu a adus toate relele Romaniei, ci este doar chintesenta viciilor politice romanesti, si este cel care le-a ridicat pe cel mai inalt grad, pe cea mai inalta treapta. Important e sa privim peste capul Guvernul Boc, sa privim inainte, intr-un viitor care poate sa inceapa cu gestul nostru de astazi”, a spus Antonescu.
Liderul PNL a tinut sa faca o singura referire discursul premierului, mentionand ca aceasta motiune de cenzura este initiata de PNL si UDMR, nu are nicio legatura cu Legea pensiilor si a fost cronologic anuntata si initiata inainte de ca prim-ministrul sa anunte asumarea ultimei dintre legile „cu care crede ca va intra in istorie”.
El a mentionat ca dincolo de faptul ca „acest Guvern e ilegitim politic, e incapabil sa se ocupe de problemele tarii”, este inacceptabil ca parlamentarii sa nu vada peste capul Guvernului Boc.
Antonescu a tinut sa spuna ca Guvernul Boc a batut orice record de demagogie, incompetenta, populism si coruptie.
„Nu vorbiti nimic aici domnule prim-ministru, domnilor din PDL, despre faptul ca privilegiile parlamentarilor incep cu posibiliatea de a fi cumparati de unii precum dumneavoastra. Si daca intotdeauna granita onoarei, culorii politice, a fost trecuta incoace si-n colo de unii si de altii, niciodata cu atata cinism nu a facut politica afisata, guvernamentala, de partid si prezidentiala din cumpararea de parlamentari. Va spun si dumneavoastra si parlamentarilor pe care i-ati cumparat: acestor lucruri li se vor pune capat. Banii trec, onoarea ramane”, a spus Antonescu.
El a mai spus ca PDL este partidul „cel mai lipsit de onoare din istoria Romaniei, cel mai mare pericol pentru Romania”.

Emil Boc
Premierul Emil Boc a sustinut inaintea dezbaterii ca nu are niciun fel emotii in legatura cu motiunea de cenzura si a declarat ca nu este superstitios in legatura cu data de marti, 13 octombrie.
Premierul Emil Boc a afirmat, marti, de la tribuna Parlamentului, ca motiunea de cenzura este, in fapt, un mod de a bloca adoptarea Legii pensiilor.
„Depunerea unei motiuni de cenzura este un exercitiu democratic si constitutional. Aceasta motiune, sustinuta de PSD si PNL, este insa, in fapt, un mod de a bloca adoptarea in Romania a Legii pensiilor. Trebuie sa le spunem lucrurilor pe nume si, oricat v-ar deranja, trebuie sa acceptati realitatea oferita de ceea ce Guvernul a promis. (…) Coalitia PSD – PNL a decis sa blocheze aceasta reforma a pensiilor pentru a pastra pensiile parlamentarilor si acele pensii care nu au la baza principiul contributivitatii”, a afirmat Emil Boc, la dezbaterea in plenul Legislativului a motiunii de cenzura.

Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu a dorit sa-i multumeasca, marti, premierului Emil Boc pentru „efortul extraordinar” pe care acesta l-a facut in calitate de sef al Guvernului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, dupa adoptarea motiunii de cenzura de catre Parlament.
„Acum, la pierderea sprijinului politic de catre Guvernul condus de Emil Boc as dori sa ii multumesc pentru curajul cu care a impins reformele inainte, un prim-ministru responsabil, care a suportat timp de aproape un an umilinte si din partea presei si din partea politicienilor, dar si-a dus neabatut mandatul de om cinstit si responsabil fata de Romania. (…) Pentru curajul cu care a condus Guvernul, pentru masurile pe care le-a luat doresc sa multumesc public premierului Emil Boc pentru efortul extraordinar pe care l-a facut in aceasta perioada, un efort dedicat reformarii Romaniei”, a precizat Traian Basescu.

Kelemen Hunor- UDMR
Presedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat, marti, de la tribuna Parlamentului, ca Executivul Boc a actionat „prin incalcarea principiului separatiei puterilor in stat”.
„Noi, UDMR, am considerat si consideram ca garantia unor alegeri corecte este un Guvern cu puteri limitate, care sa gestioneze numai treburile curente. Noi, UDMR, consideram ca intr-o situatie de criza institutiile statului trebuie sa functioneze dincolo de interesele de partid. Avem nevoie de pace sociala si etnica, de o guvernare stabila”, a spus Kelemen Hunor, la dezbaterea motiunii de cenzura.

Sursa: AGERPRES, MEDIAFAX

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.