Prima Casa pe …santier!

Prima Casa pe …santier!

0 161

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.
Suma de 3.000 euro reprezinta practic avansul de 5% din suma totala de 60.000 euro garantata de stat.
„Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, si anume rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4% pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Daca astazi facem o raportare la ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele in valuta, de1,28 plus marja de maxim 4% ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10-11-12%, cat este in momnentul de fata in euro. Aceasta este diferenta”, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de duminica a Guvernului in care au fost adoptate normele de aplicare ale programului.
Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an.
Rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie, in timp ce la imprumuturile luate de firme dobanda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.
Datele anuntate duminica de premierul Emil Boc confirma informatiile transmise de MEDIAFAX in ultimele trei saptamani privind conditiile avansului de 5% si infirma cifrele vehiculate sambata in media referitoare la limitele maxime la care pot ajunge dobanzile calculate in functie de EURIBOR si ROBOR.
Seful Executivului a prezentat si exemple, aratand ca in cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, dobanzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, fata de 81.000 de euro valoarea dobanzilor de pe piata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.