Prigonirea carciumarilor

Prigonirea carciumarilor

0 156

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au efectuat, in ultimele zile, controale prin carciumile brasovene, luand in colimator cele de cartier, dar si altele, mai de elita. Inspectorii purtau in suflet mottoul ultimei legi in legatura cu fumatul in locuri si localuri publice.
Se stie ca legea prevede ca localurile cu o suprafata mai mare de 100 mp sa amenajeze spatii separate pentru fumatori si pentru nefumatori, acestea din urma ocupand cel putin 50% din spatiu. Totodata legea prevede ca salonul nefumatorilor sa fie astfel plasat, incat clientii sa nu treaca prin salonul fumatorilor, nici macar cand se duc la buda.
Mi-am aruncat si eu o privire printr-un asemenea local. Diferenta era ca intre rai si iad. Raiul,adica locul nefumatorilor, era trist si slab populat. In schimb dincolo, in iad, la fumatori, era o veselie de zile mari, si cu greu puteai gasi sa te asezi pe un colt de scaun, daca ocupantul lui ti-era bun amic.
Carciumioarele cu sub 100 mp spatiu, tot conform legii, trebuie sa se hotarasca ce soi de spatiu reprezinta: ori pentru fumatori, ori fumatul este interzis complet, si la buda. Ia aratati-mi mie vreun carciumar atat de tampit incat sa-si goneasca clientii declarand localul ca pentru nefumatori!
Si hai sa o luam pe a dreapta:omul, cand se duce sa-i traga un snaps sau o bere, cu amicii, fiind mai mic sau mai mare consumator, este si fumator. Nu prea merg una fara cealalta. Si cine se lasa de fumat sau de baut, dupa ce ani de zile a dat bani ca sa invete si sa-si perfectioneze aceste metehne?
Iata si ce declara, in urma acestor controale, domnul Mihai Mohaci, directorul OJPC: „Au fost date amenzi in valoare de 16.100 lei. La unele unitati s-a dispus chiar oprirea temporara a activitatii, pana la remedierea deficientelor. Aceste controale nu se incheie aici pentru ca vom mai desfasura asemenea actiuni si pe viitor. Printre abaterile constatate de inspectori se numara lipsa delimitarii spatiilor publice pentru fumatori de cele pentru nefumatori, spatiile amenajate pentru fumatori ocupau mai mult de 50% din suprafata spatiului public inschis destinat clientilor, neasigurarea unei ventilatii functionale in spatiul destinat fumatorilor, spatiile destinate fumatorilor nu erau marcate la loc vizibil cu unul dintre urmatorii indicatori: ‘Loc pentru fumat’, ‘Spatiu pentru fumat’, ‘Incapere in care este permis fumatul’, desi suprafata spatiului public destinat clientilor era mai mare de 100 mp.”
Asta e, face parte din frumusetile vietii!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.