Priceput în vulnerabilități, generalul Siviu Predoiu – „Educația reprezintă vulnerabilitatea maximă...

Priceput în vulnerabilități, generalul Siviu Predoiu – „Educația reprezintă vulnerabilitatea maximă la adresa României !”

0 122

Într-un interviu pentru Europa liberă, fostul șef al SIE, cunoscutul  general Silviu Predoiu, demontează teza Johannista aproape sacră a ultimelor decenii potrivit căreia cea mai mare vulnerabilitate a României ar fi… corupția. 
Predoiu susține că, de fapt, EDUCAȚIA reprezintă cea mai mare vulnerabilitate la adresa Românieicorupția neintrând, ca amenințare, nici măcar între primele patru, scrie Inpolitcs. 

Întrebat de către Sabina Fati, într-un interviu, care ar fi cea mai mare amenințare și cea mai gravă vulnerabilitate a României de azi, incluzând și Rusia, fostul șef al SIE, a venit cu un răspuns surprinzător: 
Scăderea nivelului de educație, pe ansamblu, deci Educația este problema, în toate planurile. Mi se pare că aici e dramatic.
Democrația reprezintă un sistem politic bazat pe votul majorității. Dacă majoritatea este needucată, anulezi sensul și rolul democrației. De aceea nu mai crede unul sau altul în democrație, de aceea ajungem să punem semne de întrebare pe mecanismele democratice – pentru că scade îngrijorător nivelul de educație.  

Generalul Siviu Predoiu

 Aceasta este părerea mea. Și mă refer la educația civică, la înțelegerea politică, la tot ce vreți. Nu vreau să discut politică. Am convingerile mele private, dar sunt convins că marea majoritate a celor care votează, 
alegătorul adica, nu înțelege că – punand stampila pe un partid sau un nume! – își alege un servitor, nu un stăpân. Lumea merge in cabina, votând pentru un stăpân. „Mi-ar plăcea de ăla să fie șefu`!” în timp ce, în realitate, ar trebui să alegi pe unul care să-ți convină , să te servească.
Servitor nu e un termen peiorativ. Eu sunt foarte mândru că am fost public servant 34 de ani. 

De aceea, principala vulnerabilitate o reprezintă lipsa de educație. De aici încolo vine și corupția, și lipsa de eficiență, și lipsa de strategii, și imaginea proastă. Predoiu a lansat și un atac voalat la adresa primului om din stat, susținând că nu se poate ca atunci când ești în afara țării să clamezi că România este un stat stabil, pentru ca, în interiorul țării, să vorbești de războaie cu diverse partide…
Nu înțelegem valoarea vorbelor noastre. Nu poți să ai discurs dublu să spui, când te întâlnești afară, că România este un pol de stabilitate și un exportator de securitate regională și după aia, în țară, să anunți că ești în război cu un partid sau cu altul. Poți să fii în război cu un actor politic, dar nu cu un partid. Nu mă refer la unul dintre actorii politici, căci toți au avut în campania electorală chemări de acest fel, la luptă. Vin din lipsa de educație: educație politică, educație civică. Nu înțelegem cum se vede de afară. Meseria mea a fost să văd prin ochii celor de afară cum suntem. Nu arătăm deloc bine a spus fostul cap al SIE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.