Prevenirea durerilor de mijloc.

Prevenirea durerilor de mijloc.

0 104

?


?


Daca la masini se mai pot schimba unele piese, la om acest lucru este inca imposibil. Ca se mai carpeste pe ici, pe colo, cu un rinichi, cu o inima sau un ficat, asta nu inseamna ca, dupa reparatie, omul mai functioneaza ca inainte.


Structura de rezistenta insa, coloana vertebrala, nu poate fi schimbata, iar ‘reparatiile’ la ea presupun interventii chirurgicale care, cu toata dezvoltarea tehnicii, sunt riscante.


De aceea, ca peste tot, este mai usoara prevenirea.


Multe locuri de munca nu ofera posibilitatea unei preveniri, care se bazeaza in general pe sfatul medicului de a nu face cutare sau cutare, de a nu ridica greutati asa sau pe dincolo, de a nu sta in frig si umezeala si alte asemenea. Sunt lucruri imposibile in multe domenii de activitate, mai ales in cele cerand efort fizic, cum ar fi munca la camp, pe santiere sau chiar in fabrica.


Dar acasa, in gospodarie, putem incerca sa ne adaptam conditiile de lucru cat mai mult posibil pentru a avea pozitia spatelui dreapta. Si mai ales a mijlocului.


De pilda la calcatul rufelor. Este bine ca suprafata pe care calcam sa fie atat de inalta, incat sa nu ne oblige sa ne indoim din mijloc.


La fel cand lucram cu aspiratorul. Se indica prelungirea tubului absorbant atat cat sa nu fim obligati sa ne aplecam.


Si in bucatarie intampinam greutati in evitarea unei pozitii de indoire a mijlocului. Daca este mai greu de potrivit chiuveta sau aragazul dupa inaltimea ideala, cu suprafata/masa pe care pregatim cele de pus in oala sau cratita nu ar trebui sa existe probleme.


Iar cand mergem la cumparaturi, este bines a impartim greutatea, in mod egal, pe ambele maini.


La alte eforturi fizice nu ma bag ca sa nu ma ard.


Iar in caz ca simtiti ceva dureri, cel mai indicat este sa luati o aspirina sis a faceti o mica pauza.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.