Preturile alimentelor au luat-o rasna si in lume

Preturile alimentelor au luat-o rasna si in lume

0 81

Preturile alimentelor la nivel global au atins un nou record in luna decembrie, mai ales din cauza recentelor evenimente meteorologice, a anuntat miercuri Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Indicele lunar al FAO, care masoara modificarile de pret ale unui cos de produse, inclusiv cereale, seminte oleaginoase, produse lactate, carne si zahar, s-a ridicat la 214.7 puncte in decembrie 2010, fata de 206.0 puncte in noiembrie, scrie Reuters.
Acest nivel, alimentat de cresterea preturilor la zahar si de presiunea asupra costului cerealelor si oleaginoaselor depaseste recordul de 213.5 puncte atins in iunie 2008, si care a dus la revolte, asa-numite „foame”, in mai multe tari .
Indicele pretului zaharului a urcat la 398,4 puncte in decembrie, fata de 373,4 cu o luna in urma, pe cand cel al cerealelor a ajuns la 237,6 puncte, cel mai inalt nivel din august 2008, fata de 223,3 puncte in luna noiembrie 2010.
Abdolreza Abbassian, economist la FAO, a declarat pentru Reuters ca organizatia a fost preocupata de caracterul imprevizibil vremii.
„Preturile se pot ridica mult mai mult din mai multe motive: in cazul in care vremea secetoasa din Argentina se accentueaza si daca vom incepe sa avem probleme din cauza iernii cu recolta de grau din emisfera nordica” , a subliniat aceasta.
FAO a aratat intr-un raport din noiembrie anul trecut ca este absolut necesara cresterea productiei de cereale in vederea refacerii stocurile mondiale.
Preturile mondiale ar putea sa creasca in continuare, daca productia nu inregistreaza o imbunatatire semnificativa anul viitor in special la porumb, soia si grau, arata recentul raport FAO.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.