Pretul vaccinului antiporcin

Pretul vaccinului antiporcin

0 166

Iata ca au fost puse pe piata primele doze de vaccin impotriva virusului gripei A H1N1, si acet lucru este ceva pozitiv. Atata doar ca, pentru multi, pretul unei doze pare prohibitiv. Caci o doza va costa intre 2,5 si 20 de dolari, in functie de „bogatia” tarii care il achizitioneaza, anunta un oficial din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Tarile cu venituri mari vor ajunge sa plateasca intre 10 si 20 de dolari pe doza, iar tarile cu venituri medii vor plati doar 50%, in timp ce tarile sarace si mai putin.
Nu se stie insa daca si calitatea este conforma pretului sau este egala pentru toate cele trei cazurile.

„Vom incerca sa permitem tarilor sa aiba acces cat mai mult posibil la acest vaccin, cel putin pentru functionarea sistemelor de sanatate, dar nu exista stocuri pentru vaccinarea intregii populatii a lumii“, a afirmat medicul Marie-Paule Kieny, specialist la OMS.
In context, Uniunea Europeana, care numara cel puþin 46.000 de cazuri confirmate de gripa A H1N1, va inceta sa mai publice acest bilant zilnic, care oricum nu prea are mare importanta si chiar ar putea avea efect descurajator. De aceea tarile cu cele mai multe cazuri au incetat sa le mai inventarieze la nivelul Uniunii Europene, sfatuindu-i adesea pe pacientii care prezinta simptome gripale sa ramana acasa.
Curiozitatea noastra in acest caz nu poate fi decat pretul la care va fi comercializat vaccinul la noi in tara, avand in vedere ca se anunta o noua perioada de recrudescenta a epidemiei. Daca suntem alaturati bantustanelor – ceea ce nu ar fi departe de adevar – am scapa ieftin, probabil cu 2,5 sau 3,0 dolari, adica vreo opt – zece lei per doza., plus ce ar mai ciuguli, ca obicei al pamantului, intermediarii, pretul parand rezonabil. Dar daca suntem bagati la categoria de mijloc, ceea ce nu ar corespunde realitatii, o asemenea doza ar putea ajunge la preturi intre 30 si 60 de lei, plus veniturile colaterale, ceea ce incepe sa fie oarecum insuportabil pentru anumite categorii mai sarace ale societatii romanesti.
Dar sa speram ca este mai mult zgomot pentru mai putina realitate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.