Preţul la raft al zahărului ar putea creşte cu 10-15 procente

Preţul la raft al zahărului ar putea creşte cu 10-15 procente

0 197

Marii producători din România, reuniţi la Braşov de Ziua sfeclei de zahăr, preconizează o recoltă mai mică în Europa

Marii producători din România, reuniţi la Braşov de Ziua sfeclei de zahăr, preconizează o recoltă mai mică în Europa.
În România, suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut în 2018, faţă de 2017, după ce anul trecut cunoscuse o creştere. Cultivatorii se plâng că preţul zahărului este mai mic decât al mălaiului sau al făinei, deşi investiţiile sunt mai mari.
Cultivatorii cer guvernanţilor politici care să încurajeze acest sector. Din cauza secetei din primăvară, abia după ploile din iunie, cu tehnologie şi muncă foarte multă, culturile au ajuns la o stare mai bună. Chiar şi aşa, preţul zahărului la raft rămâne o problemă.
Ioan Gherman, preşedinte Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr România, spune că preţul a scăzut foarte mult din motive independente de România şi de cultivatorii de la noi, din cauza unei supraproducţii în Europa, unde anul trecut s-au produs cu 4 milioane tone de zahăr mai mult faţă de 2016. De asemenea, o presiune foarte mare vine din partea zahărului din trestie din import.

Probleme au fost şi la Braşov, unde funcţionează singura fabrică de zahăr din ţară cu capital integral românesc. Reprezentanţii fabricii speră că anul viitor suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr să crească.

În prezent, în România 23.650 de hectare sunt cultivate cu sfeclă. Cultivatorii se aşteaptă să aibă o producţie de 160 mii tone de zahăr în cele 3 fabrici rămase în România. Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România doreşte ca băncile să reducă dobânzile la creditele pentru agricultură, anularea impozitului pe subvenţiile agricole şi simplificarea formalităţilor pentru accesarea fondurilor europene pe lângă reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.