Presiunea gazelor are valori normale

Presiunea gazelor are valori normale

0 78

Productia interna de gaze naturale se mentine la valoarea de 33 milioane metri cubi de gaze natuale pe zi, iar extractia de gaze din depozite la valoarea de 26 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a decis, la reuniunea de joi, ca productia interna si extractia de gaze din depozite sa fie mentinuta la nivelul zilei precedente. In prezent, presiunile in reteaua de transport gaze naturale inregistreaza valori normale, iar consumul national de gaze naturale este integral acoperit, potrivit Comisiei.
Centralele termoelectrice, pentru care s-a decis trecerea la utilizarea de combustibil alternativ, functioneaza in parametri normali, cu incadrarea in reducerile programate ale consumului de gaze naturale.
Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale s-a intrunit joi intr-o noua sedinta pentru a analiza situatia asigurarii furnizarii gazelor naturale in contextul creat de intreruperea importurilor de gaze din Federatia Rusa.
Prioritatea Ministerului Economiei ramane mentinerea sistemului national de transport gaze naturale in stare de functionare normala, astfel incat populatia si unitatile de utilitate publica sa nu fie afectate in aceasta perioada de iarna, la nivelul consumului de gaze.
O noua intalnire a Comisiei de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale va avea loc vineri.
Comandamentul de urgenta intrunit miercuri la Ministerul Economiei a luat decizia de a declara situatia de urgenta, conform Legii 346, astfel incat compania Transgaz sa poata gestiona mentinerea in stare de siguranta a sistemului national de transport si aprovizionarea cu gaze in ordinea prioritatilor stabilite.
Stocul din depozitele de gaze naturale era de 2,18 miliarde metri cubi, iar productia zilnica de 33 milioane metri cubi. Consumul se ridica la 59,9 milioane metri cubi pe zi.
Legea 346 pe 2007 referitoare la masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale prevede ca starea de urgenta este determinata de trei situatii, respectiv diminuarea cu peste 20 la suta a cantitatilor de gaze naturale importate, diminuarea cu mai mult de 20 la suta a cantitatilor de gaze naturale din productia interna, cauzata de accidente si aparitia unor temperaturi extrem de joase la nivelul intregii tari sau in zone insemnate ale tarii, pe perioade indelungate de timp, care conduc la un consum excesiv de gaze naturale.
In situatia de urgenta, operatorul Transgaz are acces liber la cantitatile inmagazinate si capacitatile de extractie, alocarea acestora pe proprietari urmand a se realiza potrivit regulilor specifice, elaborate de operator (Transgaz), de operatorul depozitului de inmagazinare subterana si de proprietarii gazelor naturale.
Miercuri dimineata, ministrul economiei a anuntat ca livrarile de gaze naturale din Rusia au fost sistate, fiind oprita si alimentarea prin punctul Mediesul Auriu, dupa ce marti, Gazprom a stopat alimentarea cu gaze prin punctul Isaccea 2.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.