Presedintii CJ Harghita, Covasna si Mures vor cetateniei maghiara

Presedintii CJ Harghita, Covasna si Mures vor cetateniei maghiara

0 133

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, insotit de sotie, omologul sau din Covasna, Tamas Sandor, alaturi de sotie si cei trei copii, precum si presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edit-Emoke, au completat timp de aproape o ora toate documentele necesare. La sediul Consulatului General al Ungariei din Miercurea Ciuc a venit si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, depunerii dosarului pentru obtinerea cetateniei maghiare.
Cateva mii de etnici maghiari s-au inscris pe lista pentru a-si depune documentele de obtinere a cetateniei maghiare, la consulatul de la Miercurea Ciuc. Ei au fost programati, pentru a se evita aglomeratia, la fiecare ghiseu, urmand sa fie primiti, zilnic, intre 15 si 20 de solicitanti. Programarile sunt facute deja pana in luna martie.
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, anul trecut, legea privind acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. Potrivit legii, etnicii maghiari care vor sa obtina dubla cetatenie trebuie sa demonstreze ca au origini maghiare si ca pot vorbi limba maghiara. Masura priveste in jur de 3,5 milioane de maghiari ce traiesc in statele vecine Ungariei.
Legea le ofera celor care decid sa solicite si cetatenia ungara toate drepturile pe care le au cetatenii Ungariei, inclusiv pasaport, dar nu si drept de vot.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.