Presedintele Klaus Iohannis a apreciat statutul privilegiat al minoritatilor in Romania!

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat statutul privilegiat al minoritatilor in Romania!

0 526
Eu zic ca Romania are un fond foarte valoros prin organizatiile minoritatilor sale si acest fond trebuie pastrat. Nu peste tot in Europa intalnim aceasta situatie, si anume ca minoritatile beneficiaza de discriminare pozitiva, fiind reprezentante in Parlament sau avand posibilitatea de participare la alegerile locale. Reprezinta un fond valoros de care dispune Romania si care trebuie pastrat”, a declarat Klaus Iohannis, intr-un interviu pentru emisiunea in limba germana Akzente de la postul public de televiziune.
Intrebat de moderatoare despre sintagma „discriminare pozitiva”, Iohannis a raspuns „da, chiar asa, exista scris  in legea romana si considera ca „aceasta realitate trebuie prezervata, deoarece reprezinta o valoare europeana”...care,din pacate, la BUDAPESTA  nu prea este recunoscuta! Seful statului roman, care a vorbit exclusiv in limba germana, a precizat si ca minoritatea germana a fost si este punte de legatura puternica in relatiile cu Berlinul.
„Sunt lucruri care se petrec continuu, asa este de la inceputul anilor ’90 incoace. Nu este doar un slogan, sunt fapte. Minoritatea germana are rolul de punte in contextul relatiilor romano-germane. Asa stau lucrurile la nivel micro, dar si macro.
Exista comisiile mixte la nivel guvernamental, care se ocupa, oficial, la nivel foarte inalt, cu aceasta tematica. Dar exista si multe relatii cu Germania, promovate de membri ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania sau de forumuri germane. Sunt relatii economice, promovate direct de membri ai Forumului sau de catre forumuri germane. Toate acestea sunt importante, dar, pe langa ele, exista relatiile cu cei emigrati in Germania, cu asociatiile din Germania ale germanilor originari din Romania, respectiv cu organizatiile sasilor, care n-ar trebui neglijate. Toate aceste legaturi reprezinta, efectiv, parti ale unei punti importante”, a mai spus presedintele.
Tocmai de aceea Iohannis a subliniat ca a vorbit cu presedintele german Joachim Gauck despre minoritatea din Romania in timpul vizitei sale la Berlin.
Subiectul a fost abordat de presedintele Gauck si de mine, deoarece consideram ca este important. Rolul de punte este important. Eu am mai adaugat ca, intre timp, traiesc multi romani in Germania, in afara de svabi banateni, sasi si altii care au emigrat. Ma refer la oameni din familiile romane, care formeaza, tot mai multi, comunitati mari, comunitati care se bucura de apreciere si recunoastere si care, incetul cu incetul, devin un cap de pod, asa incat sa promoveze si sa imbunatateasca relatiile romano-germane”, a mai declarat seful statului.Iohannis a vorbit si despre promisiunile facute de cancelarul Angela Merkel, sperand ca aceste discutii sa aiba efecte concrete in planul relatiilor europene, referindu-se, cel mai probabil, la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. „Este vorba despre extinderea relatiilor in plan politic, cat si in domeniul economic, ceea ce inseamna ca este inca mult loc pentru extindere. Iar eu sper sa existe urmari concrete in planul relatiilor europene”, a punctat Iohannis.
Presedintele considera ca viitorul minoritatii germane in Romania este unul cert.
„Eu am toata increderea ca va exista viitor pentru minoritatea germana in Romania. Intre timp, cred ca cei mai multi dintre cei ramasi aici, cum sunt si eu, au convingerea ca exista un viitor. Cum va fi acel viitor? Nu cred ca se poate schimba ceva de pe o zi pe alta. Eu sper ca domeniile care functioneaza bine sa continue tot asa si in anii urmatori”, si-a exprimat speranta Iohannis.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.