Presedintele CCI Brasov acuza Firmele renunta la export – pierderi imense din...

Presedintele CCI Brasov acuza
Firmele renunta la export – pierderi imense din curs!

0 191

Nicolae Tucunel, presedintele Camerei de Comert si Industrie Brasov, care este si vicepresedinte al CCIR, a explicat ca ,,intarirea leului nu este sustenabila, valoarea cursului de schimb trebuind sa fie de 4,2 – 4,25 lei pentru un euro pentru a oglindi starea reala a economiei“.
Omul de afaceri brasovean a anuntat, mircuri intr-o conferinta de presa faptul ca pierderile companiilor exportatoare cauzate de intarirea leului a ajuns la sute de milioane de euro. „Sunt companii care iau in calcul denuntarea contractelor de export pentru ca pierderile aduse de intarirea leului sunt prea mari ”, a explicat sursa citata. Acesta a facut un apel public la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu sa intervina pe piata valutara si sa opreasca „aceasta intarire a leului care nu este deloc sustenabila”. Potrivit sefului CCI Brasov, „in functie de cum se misca economia romaneasca, cursul ar trebui sa fie la 4,2 – 4,25 lei pentru un euro”. Totodata acesta a sustinut faptul ca in primele trei luni ale acestui an balanta comerciala a Romaniei a fost negativa, cu 1,4 miliarde de euro, firmele romanesti exportand de 11,1 miliarde de euro si importand de 12,5 miliarde de euro. „In acest fel importatorii sunt avantajati, dar nu facem decat sa ne transformam din nou intr-o societate de consum, iar in ultimii ani s-a demonstrat ca aceasta situatie nu este deloc buna pentru firmele romanesti si pentru bugetul Romaniei, in general”, a mai aratat omul de afaceri brasovean.
Presedintele CCI Brasova mai sustinut ca nu intelege de ce nimeni nu vrea sa sustina exportatorii, avand in vedere ca „anul trecut toata lumea sustinea sus si tare ca trebuie sa ajutam firmele care au export, iar acum nu facem decat sa le ajutam sa faca pierderi”.

Deprecierea valutei produce pierderi lunare de 300 de milioane euro
Nicolae Tucunel a demonstrat ca fata de decembrie 2010 leul s-a intarit fata de euro cu 5, cursul ajungand de la 4,29 la 4,08 lei pentru un euro, in timp ce fata de dolar intarirea a fost mai accentuata, de 14% , de la 3,24 la 2,85 lei pentru un dolar. „Majoritatea exportatorilor isi fixeaza, la finele lui decembrie – prima jumatate a lunii ianuarie, in momentul in care se fac contractele de export pe anul calendaristic, o marja de profit de 5 – 6%. Acum observam ca in cazul euro acest profit dispare, fiind anulat de variatia cursului, iar in cazul celor care au contracte in dolari americani nici nu se mai pune vorba de profit, ajungandu-se la pierderi importante. Daca punem o medie a exporturilor de patru miliarde de euro pe luna, realizam ca exportatorii au pierderi de 300 de milioane de euro lunar numai datorita acestui curs de schimb, pierderile financiare ale unei firme exportatoare fiind situate intre 5 si 15%. Mai mult, exportatorii romani au ajuns sa isi puna intrebari cu privire la incheierea unor viitoare contracte la export in conditiile in care acestea nu le aduc decat pierderi”, a explicat sursa citata.

Speculantii, protejati de BNR?
Vicepresedintele CCI a precizat ca a cerut ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, sa emita o serie de masuri care sa vina in ajutorul companiilor exportatoare.
Tucunel mai sustine ca intarirea leului nu este decat urmarea interventiei pe piata noastra a fondurilor de investitii care speculeaza cursul de schimb, iar Banca Nationala nu face nimic pentru a-i a tine cursul la un nivel care sa oglindeasca performantele economice ale tarii noastre. „Solicit guvernatorului Mugur Isarescu sa intervina pe piata pentru ca pierderile pe care agentii economici care au afaceri la export nu fac decat sa piarda, iar banii astfel pierduti nu se regasesc in economie, nu pot fi reinvestiti si nu pot fi create locuri de munca”, a spus acesta.

Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.