Presedintele AVAS, in vizita la Tractorul si Rulmentul

Presedintele AVAS, in vizita la Tractorul si Rulmentul

0 272

Miercuri, 29 noiembrie, noul presedinte AVAS, Teodor Atanasiu, a facut o vizita la Brasov, insotit de presedintele BNS Dumitru Costin, pentru se intalni cu autoritatile judetene si locale si cu conducerile marilor platforme industriale, respectiv Tractorul si Rulmentul. Scopul vizitei a fost vanzarea de actiuni si vanzarea fluxurilor de productie (cu titlu de active), precum si disponibilizarile salariatilor in vederea privatizarii.


?


Masuri de protectie sociala agreate de sindicate


Deoarece muncitorii de pe marile platforme industriale si sindicatele anuntasera un calendar de proteste, Brasovul statea pe un butoi cu pulbere. Interesant este ca inainte de a fi demarate protestele, factorii de decizie au gasit repede masuri de protectie sociala, mai ales ca Ordonanta 8, referitoare la salariile compensatorii acordate in cazul disponibilizarilor, inceteaza incepand cu 2007. Despre aceasta situatie, presedintele AVAS Bucuresti, Teodor Atanasiu, a mentionat: „Scopul vizitei este de a discuta despre disponibilizarile de personal. Va propun sa modificam programul si intregul personal sa fie disponibilizat odata cu preluarea institutiei dupa cumpararea activelor sau a actiunilor societatii, dupa caz, iar personalul care urmeaza sa fie disponibilizat sa fie angajat de noul proprietar. In cazul in care acesti angajati vor fi preluati, nu va mai fi nevoie de acordarea platilor compensatorii. De la 1 ianuarie 2007, Uniunea Europeana nu va mai accepta chestiunea cu administratorul special”.


?


Noua legislatie privind disponibilizarile colective


Pentru a fi asigurata totusi protectia sociala dupa expirarea Ordonantei 8, va apare o noua ordonanta care va specifica felul in care vor fi facute disponibilizarile si acordarea platilor compensatorii. Referitor la noua ordonanta, care va fi emisa pana la data de 31 ianuarie 2007, Atanasiu a precizat: „Asadar, Ordonanta 8 pica, dar va aparea o noua legislatie care pastreata conditiile Ordonantei 8. Noutatile constau in acordarea banilor, iar disponibilizatii sunt obligati sa faca reconversie profesionala, sa nu refuze oferta AJOFM de angajare si daca se reangajeaza imediat sa nu primeasca suma compensatorie, doar diferenta daca salariul este mai mic. Asta este marea modificare. Noul proprietar va avea clauze speciale in contract si poate reangaja personalul disponibilizat, mai putin sau chiar mai mult atunci cand este cazul. Trebuie sa avem in vedere aspectele sociale. In momentul transferului de proprietate trebuie sa intre in vigoare disponibilizarea personalului. De aceea, ii zic «ziua transferului de proprietate» pentru ca nu are nici un rost ca persoana disponibilizata sa primeasca trei zile plati compensatorii, dupa care sa fie angajat”.


?


25.000 de disponibilizati in Brasov


Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a tinut sa precizeze ca numai de la doua uzine mari din Brasov, respectiv de la Tractorul si de la Roman, au fost disponibilizate 25.000 de persoane la care se adauga inca 25.000 de angajati din industria de aparare: „Acesti oameni trebuie sa isi gaseasca de lucru si pot sa spun ca deocamdata avem un investitor la Parcul Industrial din Prejmer, care va face o investitie de 300 milioane euro si va asigura 15.000 locuri de munca. As vrea sa mai spun ca este inacceptabil ca, saptamanal, sa vina investitori in Brasov si noi sa nu avem posibilitatea sa le oferim spatii de productie”.


?


Scripcaru crede in dialog si Danu in suta de metri


Primarul Brasovului, George Scripcaru, a tinut sa precizeze ca se bucura ca in sfarsit poate exista dialog intre autoritatile locale si AVAS, deoarece pana in prezent nu a putut realiza acest lucru cu fostul presedinte, Razvan Orasanu: „Pana acum nu puteam sa discut cu AVAS de nici un fel si acum iata ca se poate. Ma bucur ca s-au gasit solutii la Tractorul si Rulmentul si cred ca vor fi rezolvate problemele si din punct de vedere al continuarii activitatii economice si in ceea ce priveste forta de munca, pe solutiile prezentate astazi. Sunt convins ca acest dialog pe plan politic, sindicate si AVAS va avea in mare masura rezolvare”.


Aurelian Danu, prefectul de Brasov, a spus ca se bucura ca Atanasiu a raspuns invitatiei, deoarece judetul Brasov a ramas in urma, desi a facut pasi uriasi in alte domenii: „Suntem pe ultima suta de metri si acum avem o viziune clara, bine etapizata si programata in ceea ce priveste rezolvarea problemelor sociale”.


?


BNS: „Cea mai buna solutie pentru Tractorul si Rulmentul”


Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a confirmat ca solutiile gasite de noul presedinte AVAS sunt cele mai bune pentru Tractorul si Rulmentul: „Este cea mai buna solutie pentru Tractorul si Rulmentul si rezolva sursa de munca, protectia sociala si sursa de asistare care asigura drepturile angajatilor cu viitorii proprietari. Discutiile avute cu AVAS au depasit faza utopica abordata de Orasanu si iata ca a venit un presedinte care stie la cat e ceasul si care intr-o saptamana ne-a prezentat solutii concrete, viabile. Am vorbit si cu ministrul Muncii si vom veni cu o legislatie noua privind protectia sociala”.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.