PRESEDINTA UNGARIA SE POARTA LA BUCURESTI,CA LA BUDAPESTA !!

PRESEDINTA UNGARIA SE POARTA LA BUCURESTI,CA LA BUDAPESTA !!

2 321

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat poziție vineri după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a postat pe Facebook un mesaj în care susține că … „prioritatea mea este să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.

Dar ce uita ori nu stie Doamna Katalin: Potrivit dreptului  internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat.
În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la București, 
Mai mult, MAE arată că ”astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară”.
 Secretarul de stat MAE pentru afaceri europene i-a transmis personal acest mesaj ambasadorului Ungariei la București.
Reamintim că președinta Ungariei s-a aflat într-o vizită privată în România, fiind doar invitată sâmbătă la un eveniment cultural privat din Alba Iulia.
Noul președinte al Ungariei a participat sâmbătă la dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen în centrul municipiului Alba Iulia
Katalin Novak a alergat vineri dimineață prin Parcul Central din Cluj -Napoca, punandu-si fotografia  pe pagina de Facebook. „Un început de zi activ în Kolozsvár”, si-a notat Novak isprava!! 
Reamintim că la Budapesta noua presedinta este acuzată tot mai des de revizionism istoric și de încercarea de a-și extinde influența tot mai puternic asupra comunităților maghiare din afara granițelor. 
Politica Ungariei a iritat în ultimii ani majoritatea vecinilor, care au cerut Budapestei să stopeze programele politice prin care vrea să își extindă controlul politic, mediatic, economic și social asupra comunităților de maghiari din exterior. 
Astfel, replici dure au venit din partea Croației, Slovaciei, Ucrainei și României. (D.D.R.)

COMENTARII

 1. Dar de ce partidele de la Putere nu dau un Comunicat FERM
  declarand oficial ca dna Presedinta a Ungariei a incalcat grosolan
  relatoiile de buna vecinatate,informand-o oficial ca nu mai au ce cauta
  in Romania persoane OFICIALE care jignesc relatii de buna vecinatate
  normale intr-o Alianta economico-militara de traditie?
  LOri poate PUTIN csi ORBAN t”rag la pace separata” fara rusie?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.