Presa rusa comenteaza declaratiile lui Traian Basescu

Presa rusa comenteaza declaratiile lui Traian Basescu

0 142

Presedintele roman Traian Basesu si-a permis, in direct pe postul public de televiziune, o serie de afirmatii originale, scrie Novye izvestia. Mai intai, el a laudat milioanele de muncitori romani care pleaca in Occident si care nu numai ca trimit bani acasa, dar nu primesc in tara lor indemnizatii de somaj sau alte ajutoare sociale, usurand, astfel, viata concentatenilor lor. Apoi a napustit un val de critici asupra tarilor occidentale, cu locuitori „lenesi” si unde romanii trebuie sa indeaplineasca in locul acestora cele mai grele munci. Asemenea afirmatii e putin probabil sa fie bine primite la Bruxelles, unde se asteapta cu neliniste un nou val de imigranti maghiari, scrie publicatia.
„Romanii fac in locul acestor lenesi cele mai grele munci si castiga mai multi bani decat ar putea primi acasa”, a citat ziarul mentionat afirmatiile presedintelui roman.
Intr-un fel, comenteaza publicatia rusa, Basescu are dreptate. Plecand in Europa occidentala, romanii nu numai ca executa munci dificile, dar capata automat dreptul la indemnizatii pentru copii, la compensatii pentru locuinte si alte facilitati sociale. Cu cat mai departe, cu atat mai mult.
De exemplu, dupa 12 luni de sedere in Marea Britanie, strainii pot beneficia de importante plati, aproape similare ajutorului de somaj acordat cetatenilor britanici.
Bucuria lui Traian Basescu pentru conationalii care aleg strainatatea este de inteles: in Romania, ajutorul de somaj este de numai 32 de dolari pe luna. In schimb, somerii britanici pana in 24 de ani, primesc 80 de dolari, cei cu varsta de peste 24 de ani – 100 de dolari. Nu pe luna, ci pe saptamana.
„Pe de-o parte, criza financiara si recesiunea au fortat guvernele din Vechea Europa sa taie beneficiile sociale acordate propriilor cetateni. Pe de alta parte, numarul celor care vin din Estul continentului creste in fiecare an”, scrie publicatia rusa.
Afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate „in loc sa vina in tara si sa stea in somaj” au atras si criticile presei britanice. „Remarcile presedintelui sunt de natura sa incurajeze migratia propriilor cetateni in tari precum Marea Britanie”, au scris saptamana trecuta jurnalistii de la Daily Express. Traian Basescu este criticat si pentru afirmatia potrivit careia „romanii accepta sa faca muncile grele”, in timp ce „spaniolilor si italienilor le convine mai mult sa stea in somaj”. „Presedintele Romaniei: Le luam slujbele lenesilor care asteapta ajutorul de somaj”, a afirmat atunci Daily Express.
Invitat, miercuri trecuta, la postul public de televiziune, presedintele Traian Basescu a tinut sa le multumeasca romanilor care muncesc in strainatate pentru ceea ce fac indirect pentru tara lor, nealegand varianta de a se intoarce si a solicita ajutor de somaj, Romania avand deja la acest capitol un fond deficitar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.