Presa franceza: Romania, coruptia este institutionalizata

Presa franceza:
Romania, coruptia este institutionalizata

0 90

Clasa politica este tot mai indiferenta fata de ce se intampla dincolo de Ea si tot mai chititta sa-si faca “rostul” in mandatul dat de cetatean. Nimeni nu vede ca Romania detine cel mai de neinvidiat loc in UE, de cea mai corupta tara, un loc cu care tot politicienii incearca se ne obisnuiasca.
Coruptia este o problema sensibila in Romania. Ea afecteaza toate sectoarele, in ciuda instrumentelor oferite oamenilor de afaceri de stat si de societatea civila, pentru a schimba sistemul. Presiunea Uniunii Europene nu pare sa aiba vreun efect in aceasta tara, noteaza cotidianul catolic francez La Croix.
Putini investitori straini indraznesc sa vorbeasca despre acest subiect. „Prima oara cand am facut un contract cu administratia publica, mi s-a dat intalnire in afara biroului pentru a ma informa despre “traditii” explica un investitor francez care face afaceri de mai multi ani in Romania. El a preferat insa sa-si pastreze anonimatul.
Aceste “traditii” sunt bacsisurile solicitate de functionarii insarcinati cu aprobarea dosarului, cuprinse intre 15% si 20% din valoarea contractului, in majoritatea cazurilor. „Nu putem sa mergem impotriva curentului. Firmele care refuza acest sistem nu ajung prea departe”, afirma el.

Coruptia si administratia publica
Coruptia cu care se confrunta mediul local de afaceri este legata, in principal, de administratie. Ea intervine atat la licitatii publice, cat si in cazul obtinerii de autorizatii administrative. „Acest fenomen afecteaza imens firmele private, in special pe cele mici”, adauga Iulia Cospanaru, director adjunct la Transparency International Romania. „Legile romanesti nu sunt clare si se schimba des. Este un veritabil haos”, continua ea.
Potrivit raportului Transparency International pe 2009, Romania este cea mai corupta tara europeana, un loc cu care Bucurestiul este obisnuit de multi ani.
Cu toate acestea, Romania poseda unul dintre cele mai complete arsenale de lupta impotriva coruptiei. Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a fost creat in 2006 pentru a rezolva disputele legate de achizitiile publice.
„Din 7.360 de decizii date in 2009, 784 au fost contestate in fata tribunalelor si doar 89 din aceste plangeri au fost rejudecate in apel”, spune Mihai Prisacariu, presedintele CNSC.

Praf in ochi
In acelasi timp, el spune ca este supus la presiuni din ce in ce mai puternice din partea anumitor persoane influente, deranjate de eficienta institutiei pe care o conduce.
Anul trecut, guvernul Boc a aprobat o ordonanta de urgenta care elimina din sfera de competenta al CNSC toate licitatiile din domeniul „lucrarilor aferente infrastructurii de transport de interes national”. Un sector unde se inregistreaza cel mai mare numar de probleme.
In aceste conditii, tot acest arsenal ramane doar praf in ochi, spune Adriana Iftimie, director general al Federatiei patronale a intreprinderilor din constructii. „Cei care au cele mai mari interese reusesc in cele din urma sa dea o aparenta legala ofertelor trucate. Drept urmare, societatile care castiga licitatiile nu au nicio competenta in domeniu si subantrepreneaza lucrarea societatilor cu care au concurat la licitatii”, explica ea.
„Presiunile Uniunii Europene? Ele exista, poate, dar pot sa va marturisesc ca noi nu am vazut niciun efect, deoarece nimic nu s-a schimbat, intr-adevar”, concluzioneaza ea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.