Premiul Nobel 2008 pentru literatura

Premiul Nobel 2008 pentru literatura

0 173

Scriitorul francez cu tangente si prin Insulele Mauricius, Jean-Marie Gustave Le Clezio, a fost ales sa primeasca, anul acesta, premiul Nobel pentru literatura. Este o recunoastere a valorii operei sale, care cuprinde, oarecum nonconformist, aspecte ale societatii in intregul si cu minusurile ei.
Laureatul a spus, printre altele, in cadrul unei conferinte de presa: „Nu m-am asteptat la premiu. Am avut rivali mult mai eminenti.”
Nascut pe 13 aprilie 1940 din mama frantuzoaica si tata medic britanic, Le Clezio a cunoscut lumea larga inca de copil, cand tatal sau a activat in Nigeria cativa ani. A mai locuit si in Insulele Mauricius, unde stramosii sai bretoni se mutasera la un moment dat. A studiat filosofia si literele, predand la universitati din Tailanda si Mexic.
De-a lungul activitatii de scriitor a publicat 50 de romane cu tenta autobiografica, in drumurile sale prin lume avand posibilitatea si capacitatea sa vada si sa inteleaga multe.
Dupa inceputuri in domeniul „nouveau roman”, opera lui Le Clezio s-a indreptat tot mai mult in directia cercetarii lumii copilariei sale si a istoriei propriei familii, cu rezultatul aparitiei romanelor „L’Africain” (personaj principal tatal sau) sau „Revolutions”. In scrierile sale este vorba de exil, conflictul culturilor si problemele tinerilor.
Le Clezio este insurat si are doua fiice. Resedinta sa se afla in New Mexico, la Albuquerque, dar asta nu inseamna ca a uitat Europa si tara natala.
Presedintele Frantei, Sarkozy, afirma despre Le Clezio: „Este un fiu al tuturor continentelor si culturilor, care, intr-o lume globalizata,raspandeste cultura si valorile Frantei, careia ii face cinste.”

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.