Premiul Nobel 2008 pentru fizica

Premiul Nobel 2008 pentru fizica

0 62

Cercetatorii-fizicieni care au luat premiul Nobel in acest an sunt din USA si Japonia. Ei s-au ocupat de particulele fundamentale, cele din care se presupune ca s-a nascut universul.
Cei trei sunt japonezii Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa, precum si americanul Yoichiro Nambu.
Premul este in valoare de un milion euro si va fi inmanat pe 10 decembrie.
Nambu si-a lansat tezele inca in anii ’60, teze in care a pretins ca in natura se petrec refractii spontane in domeniul simetriei. Aceasta recunoastere a fenomenului a intrat in modelul standard al fizicii particulelor, care uneste intr-o singura teorie cele mai mici componente ale materiei si trei din cele patru forte ale naturii.
Nambu, de origine nipona, lucreaza, la cei 87 de ani ai sai, la Institutul Enrico Fermi al Universitatii din Chicago.
Japonezii Kabayashi si Maskawa sunt onorati cu premiul Nobel pentru descoperirea bazelor refractiei simetriei, care se ocupa de particulele subatomare. Problema ii preocupa pe cei doi cercetatori inca din 1972.
Lucrarile celor trei oameni de stiinta au gasit aplicare in cadrul experimentului de la Geneva, in septembrie. Este vorba de acceleratorul de particule LHC, experiment cu care s-a incercat producerea materiei primordiale.
Kabayashi, in varsta de 64 de ani, este activ la High Energy Accelerator Research Organisation din Tokio, iar Maskawa, la cei 68 de ani ai sai,preda la Universitatea din Kyoto.
Astazi se va decerna premiul Nobel pentru chimie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.