Premiul Cervantes 2008

Premiul Cervantes 2008

0 124

Potrivit anuntului facut de ministrul spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina, premiul literar Cervantes pe 2008, considerat echivalentul spaniol al premiului Nobel pentru literatura, a fost decernat, joi, scriitorului spaniol Juan Marse.
Marse era unul dintre favoritii la castigarea acestui prestigios premiu literar, recompensat cu suma de 125.000 de euro, aflandu-se in competitie cu romanciera spaniola Ana Maria Matute si cu scriitorul uruguayan Mario Benedetti. Marse, in varsta de 75 de ani, este un scriitor autodidact, cunoscut mai ales pentru volumele „Últimas tardes con Teresa” (1965) si „Rabos de Lagartija” (2004). Juan Marse este un adept al stilului realist, atasat ideii de transpunere in romanele sale a flagelului saraciei din perioada de dupa Razboiul civil din Spania (1936 – 1939).
In cadrul unui sondaj realizat de ziarul spaniol El Pais, scriitorul catalan Juan Marse a fost situat de critica spaniola pe locul al treilea in literatura spaniola contemporana, dupa Eduardo Mendoza si Juan Benet. In Romania, editura Polirom a lansat deja doua romane ale lui Juan Marse, „Vraja Shanghaiului” (2003) si „Cozi de soparla” (2003).
Potrivit traditiei, premiul Cervantes ii va fi inmanat pe 23 aprilie, anul viitor, data la care se comemoreaza moartea lui Miguel de Cervantes, celebrul autor al lui „Don Quijote”. Acordarea acestui premiu unui scriitor spaniol respecta traditia nescrisa de alternare a autorilor spanioli cu cei latino-americani pe lista castigatorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.