Premiile Nobel au fost acordate în cadrul unei ceremonii de gală în...

Premiile Nobel au fost acordate în cadrul unei ceremonii de gală în orașul Stockholm.

0 300

Ca de obicei,Laureaţii au primit o Diplomă, o Medalie Nobel şi un document care confirmă recompensa financiară, potrivit nobelprize.org.Suma acordată este de opt milioane de coroane suedeze, echivalentul a 879.000 de euro.În mod tradițional, premiile sunt acordate în 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). 

Laureaţii pentru Nobel 2015
Nobelul pentru Chimie 2015
a fost acordat cercetătorilor Tomas Lindahl (de la Francis Crick Institute and Clare Hall Laboratory, Hertfordshire, Marea Britanie), Paul Modrich ( de la Howard Hughes Medical Institute and Duke University School of Medicine, Durham, NC, SUA) şi Aziz Sancar (de la University of North Carolina, Chapel Hill, NC, SUA) pentru determinarea, la nivel molecular, a modului în care celulele repară ADN-ul afectat şi apără informaţia genetică. Nobel ceremonie

Premiul Nobel pentru Fizică 2015 a fost acordat cercetătorilor Takaaki Kaji, din japonia, şi Arthur B. McDonald, din Canada, „pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, care arată că neutrinii au masă”.

Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2015 a fost împărţit de  William C. Campbell şi Satoshi Ōmura, pentru descoperirile lor privind o nouă terapie împotriva infecţiilor provocate de nematode (viermi cilindrici), şi de Youyou Tu, pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva malariei.

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015 este scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici. 

Premiul Nobel pentru Pace 2015 ,(visat si pregatit pentru Dna Merkel ,”rasplatind” generozitatea ei fata de imigranntii sirieni.Dar prea era …penibil,dupa evenimentele din Franta!) O decizie de bun simt a fost acordarea Premiului catre Quartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste în Tunisia, după Revoluţia Iasomiei din anul 2011.

Economistul britanic Angus Deaton este laureatul Premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice 2015 acordat pentru „analiza sa în domeniul consumului, sărăciei şi bunăstării”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.