Premierul-Presedinte Basescu

Premierul-Presedinte Basescu

0 165

Traian Basescu, „Premierul” de la Cotroceni, in discutia la cald, dupa plecarea celor de la FMI, cu doi redactori de la Realitatea TV, simtandu-se cu musca pe caciula, a simtit nevoia sa se scuze in legatura cu pozitia Presedintiei care se substituie Guvernului.
„Nu m-am substituit guvernului in negocierile cu FMI, dar niciodata o delegatie FMI nu a incheiat negocierile fara sa vina la seful statului respectiv si sa-i prezinte un raport”, a explicat presedintele Basescu. Fara discutie. „editia speciala”, in direct cu Traian Basescu, de marti seara a fost una din cele mai reusite eminsiuni de la Realitatea TV.
Dincolo de faptul ca presedintele si-a aratat „potentialul” de exprimare si cu acesti cunoscuti oamnei de presa (Emil Hurezeanu si Adrian Ursu), acesta ne-a mai aratat cat de des poate repeta evolutiile de la un „calm plat” pana la o furtuna de nivel „storm”.

FMI nu a fost singur in Romania
Presedintele Basescu spune ca nu este vorba numai o delegatie a Fondului ci de una europeana, UE fiind principalul jucator in aceste negocieri. Imprumutul negociat este pe doi ani iar banii, circa 20 de miliarde de euro, ar urma sa fie primiti in transe. Romania nu are nevoie de bani in acest moment si de accea e posibil ca suma negociata sa nu fie luata integral daca nu avem nevoie, avertizeaza acesta.
Dupa negocieri scrisoare de negociere cu FMI va fi facuta publica. Daca se va intampla astfel voi vrea sa-i vad pe cei care au incercat sa minimalizeze necesitatea acordului cu Fondul, spune Basescu.

Criza minim doi ani
Trebuie stiut ca actuala criza va acoperi si anul 2010 prin efectele ei si e important sa avem aceasta centura de siguranta oferita de catre FMI. Sper doar ca actualul guvern sa negocieze un nivel al dobanzilor de maxim 3%, pentru ca trebuie stiut ca in primii ani vom plati doar dobanzile”, a spus Basescu.
Basescu a explicat ca, pe viitor se estimeaza o contractie a exporturilor cu implicatii pe piata muncii, „mai ales ca nimeni nu vede iesirea din criza la finalul lui 2009”. „De aceea e important sa purtam centura de siguranta cel putin doi ani, pentru ca nimeni nu ne obliga sa cheltuim banii FMI, dar e mai sigur sa pastram aceasta centura de siguranta. Imi sustin in continuare ideea ca nu putem avea un acord cu FMI daca nu intelegem sa fim solidari”, a continuat seful statului cu privire la imprumutul de la FMI. Acesta a precizat ca, dupa evaluare, Romania arata mai rau decat era estimat.
Traian Basescu a spus ca ca economia tarii ar putea scadea mai mult de -1%
Presedintele a spus ca, in negocierea cu FMI, guvernul trebuie sa mearga pe un deficit mai mare de 2%, dar sa nu se ajunga in cealalta extrema, in care s-ar crea un deficit excesiv de peste 5%.
„Important este sa ne reducem deficitul de anul trecut, de 5%, dar e si mai important sa nu se faca acest deficit in defavoarea salariatilor de la stat. Mai exact, e mai important, chiar si in contextul unei cresteri economice negative de -1%, sa nu fie afectati pensionarii si profesorii, chiar daca sunt multi salariati si bugetari incompetenti. E important ca guvernul sa nu stea nepasator la risipa din sistemul bugetar”, a spus Basescu.

Valoare imprumutului maxim 20 miliarde de euro
Imprumutul ar putea sa se apropie de suma vehiculata de 20 miliarde euro
Intrebat despre cifra speculata de catre presa, presedintele Traian Basescu a refuzat sa precizeze exact suma pe care Romania vrea sa o imprumute, dar a lasat sa se inteleaga ca imprumutul se aproprie de suma de 20 de miliarde de euro.
„Nu am sa va confirm cifra imprumutului, chiar daca ar fi adevarata, pentru ca vorbim de lucruri mult mai complicate decat i se pare unui politician neinstruit, dar valoarea imprumutului s-ar putea apropia de 20 de miliarde de euro. Tin doar sa precizez ca l-am prevenit inca de acum ceva timp pe presedintele CE ca Romania ar putea sa apeleze la un imprumut. Pot sa confirm ca este vorba de un imprumut pe doi ani in rate trimestriale, dar acest imprumut este o centura de siguranta pentru Romania, deoarece tara nu are nevoie astazi de bani”, a declarat Traian Basescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.