Premierul ORBAN Viktor nu este decât un semidoct ingâmfat care habar n-are...

Premierul ORBAN Viktor nu este decât un semidoct ingâmfat care habar n-are de Istoria țării sale, măcar!

Este foarte trist ce se întâmplă la Budapeste. Este incalificabil ca la acest început de mileniu să continui cu o politica anacronică ce tine de timpurile străbunicilor noștri. În ce-i privește pe românii de la granița de vest, nu este deloc prea târziu să ne interesăm de soarta fraților noștri, deznaționalizați în recensămintele și scriptele falsificate ale Budapestei. Toate pot fi ușor de identificate și contracarate.

1. D.le premier Orban!! Proclamația de la Alba Iulia nu este un contract între români și maghiari! Tristetea este ca nici macar n-ati citit-o! Acum ne este foarte clar!Altfel n-ar fi atat de ridicul!!
Asa cum scria cuonscutul scriitor, Prof.univ. Ion Coja ”Prin Proclamatia de la Alba Iulia  nu inseamna ca am bătut palma unii cu alții, români și maghiari, România și Ungaria! Dimpotriva n-ar fi rau să batem palma măcar acum, în zilele noastre. Aceasta ce ar însemna? Ar însemna, mai înainte de toate, ca Ungaria să recunoască Unirea de la 1 Decembrie 1918, si să recunoască valabilitatea Proclamației de la Alba Iulia. Ceea ce nu s-a întâmplat în fapt niciodată.
La Trianon, guvernul ungar a semnat vi coactus tratatele de pace. Și-a rezervat singur dreptul să le conteste oricând, așa cum au și făcut-o la Viena, în 1940! Acum așteaptă momentul propice ca s-o facă din nou. Așadar, D.le Orban nu poți invoca un text a cărui valabilitate nu o recunoști! Acel text ar putea căpăta oarecare putere de act legislativ, măcar pe plan moral (sic!), dacă i-ai recunoaște valabilitatea.
Așadar, frați maghiari, nu va luati dupa fostul fotbalist din divizia 4-a, Orban Viktor Dați și voi o Declarație solemnă de acceptare a Proclamației de la Alba Iulia, așa cum a făcut in 1918 minoritatea germană din Transilvania, de pildă, și mai stăm de vorbă cu textul Proclamației în față!

2. Proclamația de la Alba Iulia a fost un act politica consfințit un nou raport de forțe între Budapesta și București, conform cu încheierea pe care a avut-o Primul Război Mondial: unii l-au câștigat, alții l-au pierdutNoi, românii, am făcut parte din grupul învingătorilor, ungurii s-au numărat printre învinși. De când lumea pacea instituită după un război modifică asemenea raporturi.

În plus, pentru prima oară în istorie, pacea de după încheierea Marelui Război a încercat să fie o pace justă, care să aplice și anumite principii de justiție, recunoscând popoarelor dreptul la autodeterminare, ignorat sistematic până atunci. În temeiul acestui drept, mai presus decât în temeiul victoriei militare, Transilvania și alte ținuturi românești au decis unirea cu România, cu Patria Mamă! Unirea de la Alba Iulia a fost, mai presus de orice, un act de justiție, pe toate planurile: demografic, istoric, economic, politic.

3. Proclamația de la Alba Iulia nu este un text legiuitor, nu are caracter de lege! Ci doar consemnează o realitate nouă, ce urma să fie detaliată prin legi emise de un corp legiuitor ad hoc constituit. Adunarea de la Alba Iulia nu era parlament. Ea avea putere de decizie într-o singură chestiune, ca la referendum: ruperea Transilvaniei de Imperiul Habsburgic. Gestul respectiv devenise cu putință, ba chiar se impunea logic, deoarece imperiul respectiv, impropriu numit și Austro-Ungaria, nu mai exista!Pune mana pe carte,Dle Orban Viktor,istorici maghiari explica limpede acest adevar!

4. Proclamația de la Alba Iulia promitea respectarea drepturilor pe care le pot avea minoritățile etnice! În principiu, ideea era că românii nu voiau să-i facă pe alții să sufere nedreptatea și abuzurile de care au avut parte ei înșiși, românii, vreme de secole! Ce putea fi mai frumos?!Udemeriștii au descoperit, după 1990, că noi nu am fi respectat aceste promisiuni și ne bat acum obrazul… Ca oameni de onoare ce suntem, trebuie să examinăm cu toată seriozitatea asemenea imputație!

5.Da, e adevărat, Proclamația nu este (încă?) un contract, cu două părți angajate prin semnătură să-l respecte.A ramas un act unilateral, o promisiune romaneasca ,o mana intinsa ! Iar această promisiune s-a făcut într-un anumit context, pe care nu-l putem ignora! Acest context înseamnă Europa și democrația (nouă) care se instituia în viața politică internațională. Problema drepturilor minoritare, versus drepturile populației majoritare, nu era o chestiune de dispută numai între români și maghiari, între românii majoritari și minoritarii din România! Ci pe plan european s-a urmărit instituirea unei politici și a unei legislații echitabile, corectă pentru toate părțile implicate. Principiile enunțate de politicienii europeni au creat un context juridic din care România nu se putea exclude. Și nici nu ținea s-o facă! Aceste norme juridice au devenit obligatorii și pentru România!

Trebuie spus foarte clar: România se numără printre țările cele mai generoase în materie de respectarea drepturilor acordate de normele europene minorităților etnice. Ba chiar, luând aminte laProclamația de la Alba Iulia, putem constata că românii și-au arătat disponibilitatea de a oferi mult mai mult decât s-a decis până la urmă, pe plan internațional, că ar trebui să fie drepturile minoritarilorA cere in pus,ar fi un abuz în defavoarea populației majoritare, împotriva intereselor naționale și statale firești, care ar putea declanșa, prin puterea exemplului, a precedentului creat, un val de tulburări în mai toate țările europene! Cam toate țările din Europa ar fi tulburate de ivirea unor mișcări iredentiste, separatiste. Așa se face că nicăieri, în nicio capitală a lumii, la nicio instituție internațională serioasă, Ungaria nu găsește azi vreun sprijin pentru politica ei fantezistă de reconstituire a ceea ce oricum n-a existat niciodată: Ungaria Mare, recte Ținutul Secuiesc.

De ce au fost românii atât de generoși în promisiunile făcute la Alba Iulia? Reamintim că participanții la Marea Adunare de la Alba Iulia erau români din toate ținuturile românești supuse până atunci Imperiului chezaro-crăiesc. Dintre acești români se știa că mulți vor rămâne totuși dincolo de noile fruntarii de Vest ale României. Între aceste granițe și Tisa, dar și dincolo de Tisa, până pe malurile Balatonului, trăiau circa 500.000 de români care rămâneau în afara Țării.
La 1 Decembrie 1918 se știa care vor fi hotarele de Vest ale României Mari.
  Dacă liderii românimii ardelene care au scris Proclamația de la Alba Iulia  au fost așa de generoși în oferta lor  s-au gândit și la românii din viitoarea Ungarie, țară care reapărea pe harta Europei după patru secole de inexistență! Ce s-a întâmplat cu românii din Ungaria este o problemă pe care Budapesta și scula ei numită UDMR se feresc s-o aducă în discuție. Care este soarta și statutul românilor din Ungaria? Cred că invocarea și demascarea situației în care au ajuns românii din Ungaria închide orice discuție și pretenție la autonomie ungurească pe teritoriul României.

Să nu disperăm! Nu este deloc prea târziu să ne interesăm de soarta fraților noștri, deznaționalizați în recensămintele și scriptele falsificate ale Budapestei pot fi ușor de identificat. I-a salvat de la o totală maghiarizare credința religioasă. Pe acești români îi deosebești ușor de maghiari, și ei înșiși în sinea lor se deosebesc de maghiari, prin religie: majoritatea sunt greco-catolici! Dacă vom ști să jucăm corect și convingător această carte, cu insistență și consecvență, cu ingeniozitate politică, îi vom putea salva pe frații noștri din Ungaria. (info ddr)

 

COMENTARII

 1. Este adevarst ca fotbalistul nu stie istoria ungarie sau o stie dupa bunul lui plac dar ungurul stie ca vrea Transilvania si va lupta pentru asi atinge scopul pana la morte in timp ce dragnea si tariceanu nu apara nici macar drepturile romanilor din ardeal. Faptul ca legifereaza limba maghiara ca adoua limba oficiala ii va inlocui pe toti romanii din pozitiile de conducere a localitatilor din Transilvania cu bozgori si romanii vor face demonstratii in fata palatului pentru drepturile lor, asa cum au facut pe 29 iulie.
  Nici in USA si nici in UE nu s-a legiferat limba unor minoritati ca o a doua limba oficiala dar 99% din guvernul Romaniei este format din EVREI care vor executa ordinele primite de la sefii lor evrei din israel sau america. Acesta clica de tilhari EVREI ii vor alunga pe romani din tara si vor impartii Romania dupa bunul lor plac.

  • Eu sunt maghiar dupa tata,dar judec ca un profesor de istorie, NEUTRU etnic!
   Udemeristii trebuie sa stie ca LIDERII comunității ungare care au agreat și agreează această poziție de contestare a Tratatului de la Trianon (nu toți maghiarii!) se situează nu doar în afara legilor românești, ci și în afara celor internaționale!
   Ei nu au dreptul să invoce un Document pe care nu-l acceptă în esența sa. Cu alte cuvinte, nu poți lua din Rezoluția adunării de la Alba Iulia doar ceea ce îți convine…

 2. Problema Romanilor de dincolo ar trebui abordata sistematic.
  Au fost maghiarizati ,in hartii …pe capete!Culmea e ca
  avem un ministru al Romanilor de pretutindeni!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.