Premiera medicala realizata cu succes in cadrul Spitalului MedLife Brasov

Premiera medicala realizata cu succes in cadrul Spitalului MedLife Brasov

0 462

O echipa medicala din cadrul Spitalului MedLife Brasov a realizat cu succes o interventie chirurgicala de adrenalectomie laparoscopica la o pacienta in varsta de 37 de ani. Interventia, o premiera pentru orasul Brasov, s-a desfasurat fara complicatii, fiind realizata de o echipa medicala coordonata de dr. Razvan Petrescu, medic primar chirurgie generala, care a efectuat de-a lungul carierei 400 de astfel de proceduri chirurgicale.
Din echipa au facut parte dr. Cristina Eisler, medic specialist chirurgie generala, dr. Ciprian Cimpeanu, medic specialist chirurgie generala si dr. Georgiana Manolescu, medic primar ATI.
Pacienta a fost diagnosticata cu o formatiune chistica la nivelul glandei suprarenale drepte in urma unei ecografii abdominale de rutina confirmata ulterior computer tomografic. In urma evaluarii endocrinologice, s-a stabilit diagnosticul de chist suprarenalian drept nesecretant.
Interventia chiurgicala a constat in extirparea tumorii suprarenaliane chistice nesecretante, avand dimensiunea de cinci centimetri. A avut o durata de aproximativ 90 de minute si s-a desfasurat pe cale laparoscopica. Pacienta s-a externat dupa doua zile, evolutia sa in urma interventiei fiind una favorabila.

Operatia de adrenalectomie reprezinta excizia uneia sau a ambelor glande suprarenale, fiind indicata in cazul tumorilor canceroase, a traumatismelor cu hemoragie sau a tumorilor benigne. Adrenalectomia se poate realiza prin metoda laparoscopica, metoda prin care glanda suprarenala este extrasa printr-o mica incizie realizata la nivelul abdomenului. Metoda laparoscopica este mai sigura decat metoda clasica, prezentand sangerari mult mai reduse.
“Patologia tumorala suprarenaliana este rara, iar chisturile de acest tip au o rata de incidenta si mai mica. Desi exista multe controverse legate de atitudinea terapeutica, se contureaza un consens: tumorile de cinci centimetri sau mai mari au indicatie de rezolvare chirurgicala. In aceste cazuri, abordarea laparoscopica este de preferat, asigurand o rezolvare minim-invaziva, eficienta si mai putin dureroasa pentru pacient si permitand recuperarea mai rapida a acestuia”, a declarat dr. Razvan Petrescu, medic primar chirurgie generala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.