Premieră istorică în America: șeful Camerei Reprezentanților a fost demis din funcție!

Premieră istorică în America: șeful Camerei Reprezentanților a fost demis din funcție!

0 109

Premieră absolută în istoria SUA: președintele (speakerul) Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis la inițiativa propriului partid, printr-o moțiune votată cu 216 la 210. McCarthy e acuzat că a sacrificat interesele cetățenilor americani și a făcut jocurile adminsitrației Biden prin susținerea unui act care a permis amînarea cu 45 de zile a intrării SUA în incapacitate de plată. În istoria Americii a existat un singur vot de demitere a unui șef al Camerei, în 1913, dar nu a fost încununat de succes. Se anunță vremuri complicate, congresul avînd de adoptat bugetul federal în următoarele 45 de zile.
Ce trebuie reținut: liderul Camerei Reprezentanților este demis prin vot, următorii pași și consecințele depind de procedurile și regulile specifice adoptate de Camera Reprezentanților în acest caz. Cu toate acestea, în mod general, următorii pași pot include:
1. Declararea vacantă a funcției de speaker, ceea ce deja s-a întîmplat.
2. Preluarea temporară a funcției: Conform regulilor Camerei, un alt membru al Camerei sau o persoană desemnată pe o listă de succesiune prezentată de speakerul demis sau de altcineva în prealabil va prelua funcția temporară de Speaker. Această preluare temporară are rolul de a asigura continuarea funcționării Camerei în timp ce se organizează o nouă alegere pentru speaker.
3. Organizarea unei noi alegeri: După ce funcția de speaker devine vacantă, Camera Reprezentanților va trebui să organizeze o nouă alegere pentru a numi un alt speaker.
4. Alegerea unui nou speaker: Membrii Camerei vor vota pentru a alege un nou speaker. Cel care primește majoritatea voturilor va deveni noul speaker al Camerei.
5. Noii lideri: După ce un nou speaker este ales, acesta va prelua funcția și va deveni liderul oficial al Camerei Reprezentanților. Speakerul are responsabilități importante în conducerea Camerei și în gestionarea legislației și a procesului legislativ.
Este important de menționat că acești pași pot varia în funcție de regulile specifice ale Camerei Reprezentanților într-un anumit moment și de circumstanțele care au dus la demiterea speakerului. Procedurile precise pot depinde de votul parlamentarilor și de deciziile luate în Camera Reprezentanților la momentul respectiv.

Ce puteri are speakerul Camerei, în politica americană?
Foarte mari, el fiind unul dintre liderii cei mai influenți în cadrul guvernului federal.
Iată câteva dintre principalele puteri și atribuții ale speakerului:
1. Conducerea dezbaterilor: Speakerul este responsabil pentru gestionarea și supravegherea dezbaterilor din Camera Reprezentanților. El decide cine poate vorbi în timpul dezbaterilor, cât timp pot vorbi membrii și în ce ordine. De asemenea, poate impune ordinea de votare asupra proiectelor de lege.
2. Interpretarea regulilor: Speakerul are autoritatea de a interpreta regulile Camerei Reprezentanților și de a decide asupra procedurilor legislative. Aceasta îi conferă un rol crucial în modelarea procesului legislativ.
3. Programarea voturilor: Speakerul decide când să aibă loc voturile asupra proiectelor de lege și a altor chestiuni legislative. El poate utiliza această putere pentru a gestiona agenda legislativă și pentru a prioritiza anumite inițiative.
4. Reprerezentarea Camerei: Speakerul reprezintă Camera Reprezentanților în relațiile cu celelalte ramuri ale guvernului și cu publicul. El poate purta discuții cu Președintele, cu Senatul și cu alți lideri guvernamentali în numele Camerei Reprezentanților.
5. Componența comisiilor: Speakerul are un rol în numirea membrilor comisiilor legislative și poate influența componența acestor comisii. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt tratate proiectele de lege în comisii.
6. Asigurarea ordinii: Speakerul trebuie să păstreze ordinea în Camera Reprezentanților și să facă respectarea regulilor. El poate lua măsuri disciplinare împotriva membrilor care încalcă regulile sau perturbă ordinea.
7. Succesiunea prezidențială: Speakerul Camerei Reprezentanților se află în linia de succesiune prezidențială a Statelor Unite, după Vicepreședinte și după președinții Senatului. Acesta devine președinte în funcție în cazul în care atât Președintele cât și Vicepreședintele sunt în imposibilitatea de a îndeplini funcțiile lor.
8. Rol politic: Speakerul are adesea un rol politic semnificativ în conducerea partidului majoritar din Camera Reprezentanților și poate influența agendele legislative și politicile partidului.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.