Preia Primăria bastioanele, turnurile Cetăţii şi Casa Sfatului!?

Preia Primăria bastioanele, turnurile Cetăţii şi Casa Sfatului!?

0 122


Încă din anul 2016, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov au început anumite demersuri pentru reglementarea situaţiei juridice a unor turnuri şi bastioane, a zidurilor cetăţii şi a Casei Sfatului. În acest moment, în Cartea Funciară, acestea apar ca fiind în proprietatea Municipiului Braşov dar aflate în administrarea Consiliului Judeţean Braşov. Datorită acestei neclarităţi juridice a statutului acestor monumente nici una dintre cele două instituţii publice nu a mai făcut nici o investiţie, găsind motivaţia perfectă de a lăsa monumentele cel mult la ,,mila Domnului”.

În această situaţie se află şi Bastionul Ţesătorilor, Bastionul Frânghierilor, Bastionul Postăvarilor Bastionul Cojocarilor, Turnul Alb, Turnul Negru, unele dintre acestea fiind închise deja din anul 2015.

După aproape trei ani de brambureli birocratice Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean spun că au găsit soluţia pentru reglementarea situaţiei juridice pentru acestea care, acum, sunt înscrise în Cartea Funciar în dreptul ambelor administraţii judeţenă cât şi a municipalităţii. „Am rezolvat astăzi (ieri n.r.) problema cu Consiliul Judeţean Braşov. Am identificat şi soluţia legală şi mai trebuie făcute numai inventarele şi procese-verbale de predare primire”, a declarat edilul brasovului.
Iniţial, acest transfer ar fi trebuit să se facă printr-o hotărâre de Guvern, însă autorităţile spun că odată cu adoptarea noului Cod Administrativ nu mai este nevoie de un astfel de act normativ. „Acest lucru se poate face acum şi între Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov”
, a mai explicat edilul. El a precizat că, de la Guvern, Primăria a primit o adresă că este în derulare procedura de aprobare a actului normativ a transferului către municipiu, dar orgolioşii de la municipalitate a răspuns că renunţă la respectiva procedură. Conform estimării primarului inventarele şi procesele-verbale se vor semna în scurt timp. Ce-o mai fi însemnând şi asta…

Prin acest demers, monumentele care apar acum în inventarul judeţului Braşov şi a Primăriei Braşov ar urma să treacă în proprietatea municipalităţii braşovene.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.