Prefectura Brasov se implica in programele agricole

Prefectura Brasov se implica in programele agricole

0 165

Este un fapt bine cunoscut si resimtit, cu stomacul, de toti cetatenii: merge agricultura, avem papica, nu merge, ni se lipeste burta de spinare.
De aceea reprezentantii Prefecturii Brasov au anuntat ca Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va relansa in curand depunerea de proiecte pentru masurile 121, privind modernizarea exploatatiilor agricole, si 123, privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.
Astfel, suprefectul Roxana Manzatu a declarat: „Pentru masura 121 sesiunea de cereri de proiecte va incepe pe 24 august si se va incheia pe 18 septembrie. Fondurile aferente acestei sesiuni sunt de peste 161 milioane de euro, suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect fiind de doua milioane de euro. Se vor finanta investitii in infiintarea, modernizarea si dotarea fermelor, inclusiv a spatiilor de depozitare, infiintarea plantatiilor, pepinierelor si diferitelor culturi, a serelor sau ciupercariilor”.
In privinta Masurii 123, privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, sesiunea de cereri de proiecte va incepe pe 17 august si se va incheia pe 11 septembrie. Fondurile aferente acestei sesiuni sunt de 74,7 milioane de euro, suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect fiind de trei milioane de euro.
Aceasta masura finanteaza cu prioritate investitii in unitati ale industriei agro-alimentare care se adapteaza la standarde obligatorii ale Comunitatii Europene.
Sectoarele punctate cel mai bine sunt cele care proceseaza urmatoarele produse agricole: lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, cereale, legume, fructe si cartofi.
De asemenea, sunt punctate investitiile in produse ecologice si firmele care sunt atat producatoare ale materiei prime, cat si procesatoare ale acesteia.
Si iata posibilitatea pentru agricultorii brasoveni sa acceseze fonduri care sa le permita asocierea si in vederea procesarii produselor, care altfel sunt achizitionate de anumiti procesatori principali, care detin monopolul, la preturi de batjocura si care ii fac pe tarani sa renunte la cultivarea unor suprafete care, in alte conditii, ar da recolte bune. Singurul lucru ar fi ca banii europeni sa nu ajunga unde nu trebuie, si aici ar fi marea responsabilitate a celor din Prefectura.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.