Prefectul Ion Gontea si bubele sale penale

Prefectul Ion Gontea si bubele sale penale

0 192

Se cunoaste faptul – poate multi au uitat – ca prefectul de Brasov, Ion Gontea, este cercetat si judecat la penal pentru fals intelectual si favorizarea infractorului.
Ca sa scape de beleaua presei si mediatizarea cazului, acest prefect de Brasov a cerut stramutarea procesului de la Curtea de Apel Braºov la de la Iasi..

Dupa care Ion Gontea a inceput sa traga de timp
La termenul din 21 aprilie, Gontea nu s-a prezentat in fata magistratilor ieseni pentru ca avocatul sau era in concediu. Astfel, judecata s-a amanat pentru 19 mai. Nici la acest termen insa Gontea nu s-a prezentat la proces, invocnd diverse motive. Curtea de Apel Iasi a fixat un nou termen de judecata pentru 25 iunie. Si de aceasta data procesul a fost amânat. Decizia a apartinut instanþei iesene pentru ca un alt invinuit din dosar a decedat intre timp. Urmatorul termen de judecatã a fost stabilit pentu 21 iulie 2009.
Trebuie precizat faptul ca prejudiciul adus statului roman in acest caz este de aproape 10 miliarde de lei vechi
Prefectul de Brasov a fost trimis in judecata pentru fapte de inselaciune, la care, ulterior, s-a adaugat si acuzaþia de favorizare a infractorului, acuzatie adusa de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), la solidar cu intregul grup din megaescrocheria „Condor” de la Brasov.
Fost deputat, Gontea fusese trimis in judecatã in 2006, dar pierderea calitãþii de parlamentar a determinat ICCJ sa-si decline competenta in favoarea Curtii de Apel Brasov, datorita meseriei de notar pe care o practica la acea ora actualul prefect PD-L.
Conform anchetatorilor, in perioada 1995-2001 ar fi fost vandute catre magistrati, politisti, oameni politici sau afaceristi o multime de spatii de catre RIAL Brasov, aflat in subordinea Consiliului Local, dar la preturi derizorii, comparabile cu cele cu care se cumparau imobilele inainte de 1990.
Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat statului roman a fost la acea vreme de peste un miliard de dolari. Anchetatorii au aratat ca, printre beneficiari, s-a numarat si firma Condor, care era condusa de Nicolae Dogar, fost consilier local PSD in mandatul 2000-2004, si Traian Popelea. Tot potrivit procurorilor, de punerea in legalitate a modului in care s-au vandut mai multe spatii sau terenuri aflate in patrimoniul firmei plasate in centrul istoric al Brasovului s-ar fi ocupat, printre altii, pe atunci inca notarul si consilierul PD, Ion Gontea, acuma prefect de Brasov, numit in functie, conform algoritmului, de PD-L.
Acuzaþia adusa lui Gontea e aceea ca la biroul sau notarial au fost autentificate mai multe contracte de vanzare-cumparare a unor spatii si terenuri subevaluate catre terti.
Este drept, primeaza prezumtia de nevinovatie. Dar, odata ce se zareste fum, inseamna ca exista flacara, chiar daca de chibrit sau lumanare. De aceea este de mirare – dar la pedelisti nu conteaza cu ce iti este patat obrazul – numirea lui Ion Gontea ca prefect al Brasovului, la fel cum este ciudata tergiversarea procesului. Se asteapta vreo prescriere?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.