Prefectul Danu trage secretarii „de urechi”

Prefectul Danu trage secretarii „de urechi”

0 119

Prefectul Aurelian Danu le-a atras atentia secretarilor localitatilor din judet ca a identificat nenumarate situatii in care nu se respecta nici macar aspectele procedurale.


Proiectele de hotarare, vizate de secretarii localitatilor, care ajung pe masa consilierilor locali din unele comune nu sunt fundamentate legal, respectiv nu este trecuta legislatia careia i se conformeaza. Nici macar articolele din Legea nr. 215/2001, privind administratia publica locala nu sunt citate corect, fiind folosita vechea forma a actului normativ, nu cea recent publicata. Nu mica a fost surpriza juristilor Prefecturii Brasov sa constate ca in unele localitati exista hotarari de plen cu numere „bis”, prin care secretarii isi corectau unele greseli sau faceau adaugiri, fapt nepermis de lege, ce determina nulitatea actului.


De asemenea, in deciziile consiliilor locale nu este trecut cine trebuie sa le duca la indeplinire si nici modalitatea in care pot fi contestate, ceea ce din nou poate conduce la anularea hotararilor. Un alt aspect reclamat de prefect s-a referit la faptul ca secretarii evita sa se pronunte asupra legalitatii deciziilor edililor, chiar daca observa unele nereguli.


Nici organizarea sedintelor de plen nu respecta de multe ori conditiile impuse de lege. Astfel, consilierii nu primesc dosare de sedinta, invocandu-se economia de hartie, iar la capitolul „Diverse” apar frecvent mai multe proiecte decat cele de pe ordinea de zi, cu toate ca aici ar trebui incluse urgentele.


?„Am avut la Bran o sedinta in care din 19 puncte un numar de 16 erau… suplimentare. In acest fel consilierii n-au posibilitatea sa studieze proiectele. Avem si cazuri in care proiectele nu sunt avizate de comisiile de specialitate, ca la Fundata si Cata”, a sustinut prefectul.


Danu a reclamat ca nu se respecta nici obligatiile pe care le au secretarii fata de institutia pe care o conduce, respectiv sa anunte data sedintelor de plen si sa trimita in timp util hotararile pentru analiza legalitatii lor: „De la Budila am primit in acest an patru hotarari, iar de la Holbav… noua. Ce sa inteleg?! Ca atat au facut consilierii?! Avem si situatii de-a dreptul hilare, in care ni se trimite un act, pe care apoi se fac modificari, fara o alta hotarare de plen”. Prefectul le-a reamintit secretarilor ca au obligatii si in adoptarea strategiilor locale de dezvoltare, fara de care localitatile nu vor putea sa primeasca fonduri structurale, in reactualizarea planurilor urbanistice si in adoptarea stemelor, aspecte care in prezent treneaza.


M.O.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.