Preemtiunea pentru Bran pierduta in… legislatie

Preemtiunea pentru Bran pierduta in… legislatie

0 217

Statul roman nu va avea prioritate la cumpararea Castelului Bran, sustine deputatul democrat Ion Gontea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor. Parlamentarul a explicat faptul ca dreptul de preemtiune s-a pierdut, din decembrie, in cazul achizitionarii domeniului Bran. „Legea 10 in baza careia s-a facut retrocedarea a fost amendata in ultima luna din 2006, astfel ca articolul conform caruia „statul roman are drept de preemtiune in cazul in care fostul proprietar vrea sa vanda catre un tert ce ar putea sa aiba vocatie de propietar, a fost eliminate”, a mentionat Gontea.


?


Ministerul Culturii nu are nici?un drept?


?


Articolul exista in lege pentru ca, la momentul redactarii actului normativ, cetatenii straini nu puteau detine terenuri in Romania, ci numai cladiri. In cazul Branului nu s-a retrocedat doar imobilul, ci si terenul afferent. Dominic de Habsbourg nu are drept de proprietate si asupra terenului, ci doar de „administrare speciala”. „Legea, in forma ei modificata, va fi publicata luna aceasta in Monitorul Oficial”, a asigurat Gontea.


Deputatul brasovean crede, de altfel, ca reprezentantii Ministerului Culturii nu au de ce sa se implice in discutii sau sa-si dea cu parerea, avand in vedere ca nu au fost niciodata proprietarii castelului: „Statul roman isi exercita drepturile privind proprietatea doar prin Ministerul Finantelor. Ministerul Culturii, ca si Consiliul Judetean inainte de 1990 a fost doar administrator al domeniului. Astfel, nu are niciun drept in negocierile de cumparare sau in cele privind preemtiunea”.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.