Praz (Allium porrum)

Praz (Allium porrum)

0 341

?


Prazul, varietate de usturoi oriental, isi are originea in zona mediteraneana.


Din aceeasi familie fac parte ceapa si usturoiul.


Contine mangan, vitamina B6, C, folati si fier, prazul impiedica absorbtia zaharului din intestin si ajuta la metabolizarea sa in organism – fiind astfel util in reglarea nivelului glicemiei



  1. Proprietati?:

????????? Tonic al sistemului nervos


????????? Diureti uric


????????? Laxativ


????????? Antiseptic



  1. Indicatii :

    • Uz intern?:

????????? Dispesii


????????? Detoxifiant


????????? Anemie


????????? Reumatism


????????? Artrita


????????? Guta


????????? Afectiuni urinare


????????? Obezitate


????????? Arteroscleroza


????????? Insuficienta renala




    • Uz extern?:

????????? Abcese


????????? Furuncule


????????? Retentie de urina


????????? Hemoroizi


????????? Bataturi


????????? Intepaturi de insecte


????????? Ingrijirea tenului



  1. Modul de folosire?:

    • Uz intern?:

????????? Crud, taiat foarte subtire, in salata, amestecat cu alte cruditati


????????? Decoct de praz?: apa in care a fiert prazul, supe


????????? Radacini(mustatile) puse in lapte-vermifug. Se bea un pahar in fiecare dimineata, pe stomacul gol.


????????? 30g de radacina(mustatile) macerate 10 zile in tr-un litru de vin alb. Se consuma un pahar in fiecare dimineata


????????? Reduce colesterolul total si colesterolul „rau” (LDL) si creste colesterolul „bun” (HDL) – indicat in ateroscleroza


????????? ·Consumul regulat de cel putin 2-3 ori pe saptamana de legume din familia Allium va reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon. Cercetarile efectuate au aratat ca in continutul frunzelor de praz si ceapa exista substante care protejeaza celulele colonului de toxine si impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale care ar incepe sa se dezvolte.




    • Uz extern?:

????????? Contra rosetii si a eruptiilor fetei -Suc de praz amestecat cu lapte sau zer.


????????? Abcese sau furuncule– Suc si miez de paine amestecate pana se obtine o pasta care se pune pe abcese.


????????? Daca prazul este fiert, fiti foarte atenti si nu-l pastrati mai mult de 48 de ore in frigider, deoarece degaja substante nocive.


????????? Detoxifiant; daca doriti sa obtineti o actiune diuretica, o curatare a rinichilor, daca doriti eliminarea ureei si a toxinelor consumand un mucilagiu care de obtine astfel?: se taie in bucatele circa 500 g de praz la o jumatate de litru de apa. Se fierbe pana se obtine o pasta. Se stoarce cu grija si se arunca apa in care a fiert. Se indulceste cu trei linguri de miere. Se amesteca bine. Se consuma zilnic trei linguri din aceasta marmelada.


????????? Acelasi mucilagiu, prezent din abundenta in praz, are proprietati emoliente si expectorante, indicate in special in tratarea laringitelor, faringitelor, bronsitelor, traheitelor, a raguselii si a afoniei (pierderea vocii)


????????? .Persoanele suferinde de guta, reumatism, artrita, litiaza, arterioscleroza, dispepsie si obezitate nu trebuie sa-si supraincarce organismul pentru a nu-si agrava boala;




    • Uz extern

????????? Bataturi: cateva frunze de praz se lasa la macerat in otet, timp de 48 de ore. Se aplica pe batatura. Se lasa toata noaptea. Dimineata se rade calozitatea. Daca este necesar, se repeta operatia.


????????? Contra intepaturilor de insecte?: o bucata de praz se taie in doua si se freaca bine zona afectata.


????????? Furuncule: cateva frunze proaspete de praz, spalate si tocate. Se amesteca cu putina apa indulcita cu zahar, pana se obtine o pasta. Se aplica pe furuncul cu ajutorul unui bandaj.


????????? Retentia de urina si a cistitelor?: se fierb la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de masline. Se fierb la foc mic. Dupa ce prazul s-a fiert, cald, se aplica pe partea de jos a abdomenului si in zona rinichilor, fixandu-l cu un bandaj nu prea strans, si mentinandu-l toata noaptea.


d.????? Cum il folosim in bucatarie?:


o??????? Alegeti prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura fibroasa.


o??????? Desi prazul poate fi disponibil in orice anotimp, perioada cea mai bogata este din toamna pana in prima parte a primaverii.


o??????? Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat, in frigier unde poate fi tinut pentru 1-2 saptamani, invelit intr-o punga de plastic lejera.


o??????? ?Prazul poate fi conservat si in congelator timp de 2-3 luni, dupa ce a fost oparit pentru 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura.


o??????? Puteti pune la uscat frunze de praz intr-un cuptor nu prea incins pentru a le pastra pentru ciorbe din timpul iernii.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.