Pozitia Lunii fata de Terra a fost inversata

Pozitia Lunii fata de Terra a fost inversata

0 146

Partea indepartata si misterioasa a Lunii a suscitat intotdeauna interesul astronomilor si scriitorilor de science-fiction, pentru ca nu a fost niciodata indreptata catre Pamant. Oamenii de stiinta cred insa ca aceasta fata indepartata a Lunii a fost indreptata catre planeta noastra inainte ca un asteroid sa o intoarca in sensul opus.
O analiza a craterelor de impact arata ca satelitul nostru natural a realizat o intoarcere de 180 de grade, informeaza dailymail.co.uk.
Mark Wieczorek si Matthieu Le Feuvre de la Institutul de Fizica Pamantului din Paris au analizat varsta si distributia celor 46 de de cratere identificate pana acum pe Luna.
Avand in vedere ca este indreptata pe directia orbitala, emisfera vestica a Lunii ar fi trebuit sa prezinte mai multe cratere decat cea estica. Oamenii de stiinta au descoperit cateva cratere pe partea vestica, insa toate foarte tinere, majoritatea celor vechi fiind concentrate in emisfera estica. Plecand de aici, cercetatorii francezi au ajus la concluzia ca partea estica a Lunii a experimentat in trecut mai multe „bombardamente” decat cea vestica.
„Aceasta descoperire ar putea fi explicata prin impactul unui asteroid, care a intors Luna in sens invers”, scrie revista New Scientist.
„Un asemenea impact ar fi marit considerabil rata de rotatie a Lunii, dar pe parcursul a cativa zeci de mii de ani, de pe Pamant, aceasta miscare ar fi fost observata ca una extrem de lenta. In cele de urma, Luna s-a oprit in pozitia in care se afla acum”, mai scrie New Scientist.
Emisfera indepartata a Lunii a fost fotografiata pentru prima data de sonda sovietica Luna 3 in 1959, dar nu a putut fi observata direct de ochiul uman pana la misiunea Apollo 8 din 1968.
Emisfera estica a Lunii prezinta cel mai mare crater de impact din sistemul solar, cu un diametru de 2500 de kilometru si o adancime de 12 kilometri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.