Povestile Arhivei la Muzeul Casa Muresenilor!

Povestile Arhivei la Muzeul Casa Muresenilor!

0 557

Printre bunurile culturale pastrate in Arhiva Muresenilor si care vor fi expuse se numara versurile poeziei „Desteapta-te, Romane!”, Imnul National, un bilet de calatorie cu postalionul de la 1852, cea mai veche pecete datand din 1770, un stereoscop sau documentul care atesta achizitionarea masinii tipografice de la firma L. Kaiser din Viena. Expozitia „Povestile arhivei” este o sursa inepuizabila de informatii despre trecutul Brasovului

Brasovenii si turistii vor avea ocazia, in urmatoarele trei luni, sa viziteze opt mini-expozitii realizate de-a lungul anilor de catre specialistii institutiei de cultura.
Printre bunurile culturale pastrate in Arhiva Muresenilor si care vor fi expuse se numara versurile poeziei „Desteapta-te, Romane!”, Imnul National, un bilet de calatorie cu postalionul de la 1852, cea mai veche pecete datand din 1770, un stereoscop sau documentul care atesta achizitionarea masinii tipografice de la firma L. Kaiser din Viena. Expozitia „Povestile arhivei” este o sursa inepuizabila de informatii despre trecutul Brasovului.
Zece clase de gimnaziu si-au aratat deja interesul pentru expozitie, in cadrul programului „Scoala Altfel”, care se va derula in perioada 18-22 aprilie. Elementele audio-video ii vor atrage cu siguranta pe tinerii vizitatori.
Intr-o alta sala de expozitie pot fi descoperite informatii si imagini despre Tipografia „A. Muresianu”, cu ajutorul caruia s-au tiparit sute de carti si Gazeta de Transilvania- un ziar extrem de important pentru istoria culturii scrise la Brasov. Deseamenea, este prezentata istoria publicitatii si prima reclama aparuta in Gazeta muzeu mureseni1de Transilvania- „Auziti, vedeti, mirati-va!”– aratare de concert. Mai multe fotografii de epoca cu copiii Muresenilor prezinta copilaria de altadata iar dansul de societate Romana inventat la Brasov este redat in caietul bilingv romano-german ROMANA, aparut in 1903.
Intr-o alta incapere este prezentat un scurt istoric al serviciilor postale. Aici pot fi vazute primele timbre si modalitatile prin care era trimisa corespondenta.
Pentru cei care nu stiu, denumirea de Livada Postei are o semnificatie aparte, ne aminteste Marinela Barna, muzeograf la Muzeul „Casa Muresenilor” ca aici opreau postalioanele Postei si caii acestora iar Palatul Postal a functionat o buna perioada in cladirea Rectoratului de astazi.
Modul in care erau asezate timbrele pe scrisori aveau anumite semnificatii: daca timbrul era asezat invers pe coltul de sus din dreapta insemna „nu iti mai da osteneala sa imi scrii” iar timbrul pus drept in partea stanga de jos insemna „la revedere”.
Pretul unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii si studenti, 3 lei pentru pensionari si 5 lei pentru adulti. Cele opt mini-expozitii pot fi vizitate pana pe 29 aprilie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.