Povesti din Transilvania – un docu-fiction pentru Cannes

Povesti din Transilvania – un docu-fiction pentru Cannes

0 120

Iata ca a aparut primul film documentar despre Transilvania care nu are ca subiect principal mult mediatizatul si controversatul mit al lui Dracula. De data aceasta, este vorba despre un docu-fiction, primul film de acest gen, care are aspiratii inalte, sperand a fi prezent in lumea elitista a micilor ecrane, si anume, la Fesivalul de la Cannes.
“Povesti din Transilvania” este un documentar despre bisericile de lemn din aceasta zona a fost prezentat, la Tg Mures.
Directorul REEA Image Studio, Dan Masca, a spus ca va inscrie filmele din aceasta serie la Festivalul de la Cannes de anul viitor. Realizatorii au explicat de ce au ales sa faca un film despre bisericile din lemn.
“De ce biserici de lemn? Pentru ca, desi sunt incomparabile ca dimensiuni cu marile catedrale ale lumii, reprezinta adevarate monumente de arhitectura. Pentru ca sunt reprezentative pentru spiritualitatea ardeleana. Pentru ca, desi exista biserici de lemn și in Norvegia, de exemplu, meșterii populari ardeleni sunt recunoscuți pentru maiestria lor. Pentru ca merita sa fie introduse in circuitele turistice si puse in valoarea prin povestile din jurul lor”, a declarat Daniela Suhanea de la REEA.
Ea a adaugat ca au ales sa faca o poveste pentru ca povestile sunt mai usor de asimilat. “Oamenilor le plac povestile. Transmise prin viu-grai, vor disparea odata cu povestitorii lor si pentru ca prin povești putem crea un acces mai facil spre marile adevaruri istorice. Si pentru ca Transilvania inseamna mai mult decat povestea lui Dracula”, a mai spus Suhanea.
Directorul Dan Masca a spus ca se vor mai realize inca 4 filme inspirate din legende si povesti din jurul bisericilor de lemn sau din viata unor “preoti de exceptie care au ctitorit aceste lacașuri de cult”.
Filmarile la acest docu-fiction „Povesti din Transilvania”, care cuprinde cinci filme, au inceput in ianuarie si reprezinta o premiera in Transilvania, fiind realizate pe modelul National Geographic si Discovery Channel. Toate povestile au fost reconstituite cu actori si prezinta pozitiile muzeografului Ana Mincu, a istoricului Mircea Pacurariu si a preotului ortodox Silviu Negrutiu. “Povesti din Transilvania” prezinta legenda legata de moartea primului Mitropolit al Trasilvaniei, Sava Brancovici, despre care se spune ca ar fi fost ucis in Cetatea Eciului.
Sorina Bota a spus ca ideea i-a venit din perioada cand lucra in presa si cand s-a luptat sa atraga atentia autoritatilor asupra starii precare in care se afla bisericile de lemn. „Am incercatat sa atrag atentia asupra patrimoniului cultural national, respectiv asupra dezinteresului autoritatilor fata de ceea ce se numeste patrimoniu cultural national. Dat fiind ca nu am avut nicio reactie din partea autoritatilor si nici a societatii civile, consider ca din punct de vedere jurnalistic am esuat in acest proiect si atunci am optat pentru o alta abordare”, a declarat Sorina Bota.
Ea a mai spus ca urmatorul episod va fi filmat in Maramures si va fi gata intr-o luna si jumatate si ca spera sa fie realizate circuite turistice care sa cuprinda aceste biserici de lemn.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.