Povestea stejarului din Iași care l-a impresionat pe președintele Emmanuel Macron

Povestea stejarului din Iași care l-a impresionat pe președintele Emmanuel Macron

„La 31 mai 1927, generalul Henri Ma­thi­as Berthelot a revenit la Iaşi, cu zece ani după eroicul 1917, pentru a fi omagiat ca mare prieten al României. Ceremonia a avut loc în vechea Piaţă a Primă­riei (locaţia de astăzi), unde ge­neralul francez a primit defilarea trupelor române şi a plantat cu mâna sa un stejar în vârstă de 10 ani, evocator al  eroicului an.
Stejarul şi bustul gene­ralului, amplasat aici, în faţa Institutului «Notre Dame de Sion» (unde funcţionase şi un spi­tal militar francez la 1917). Din punct de vedere urbanistic, bustul şi stejarul lui Berthelot făceau parte din ceea ce era o­dinioară Piaţa Primăriei (atunci când vechea clădire a Primă­riei se afla pe locul Teatrului).

Piaţa aceasta poate fi scoasă din uitare şi pusa în valoare prin cele câteva elemente care încă se mai păstrează, din vechiul an­sam­blu (Casa Balş 1805, statuia lui Miron Costin, 1888 s.a.). Ele­mentul de greutate al peisajului urban era dat de Casa Balş, recent restaurată (Corpul vechi al Filarmonicii). Aceasta restaurare părea a fi punctul de înce­put în recuperarea acestei Pieţe. Ce a urmat a anulat însă această posibilitate…
foto DAN LUCA - General Berthelot - 2454

Piaţa era individualizată prin preţiosul pavaj din bazalt negru, atât de caracteristic vechiului oras – capitala. Scoa­terea acestui pavaj şi contopirea piaţetei în aria mai largă a Pietonalului «Stefan cel Ma­re» a fost o iniţiativă ne­po­trivită, care a răpit ceva din far­­mecul vechiului Iaşi, din «par­fumul» acelei locaţii. Perso­na­litatea vechii Pieţe, individua­li­tatea sa, era completată de a­min­tirea vechilor ceremonii pu­bli­ce care aveau loc în această pia­ţă civică.

Istoricul ieşean Sorin Iftimi a publicat o scrisoare deschisă în care spune povestea stejarului plantat de generalul Berthelot la Iaşi şi simbolistica acelui moment istoric.Stejarul şi bustul ge­neralului Berthelot alcătuiesc un «loc de memorie» doar împreună,subliniaza scrisoarea deschisă a istoricului ieşean .

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.