Povestea jocului de Halloween

Povestea jocului de Halloween

0 271

Povestea jocului „Treat or trick” (tratatie sau farsa sau mai „pe romaneste”: ne dati ori nu ne dati) incepe de la sarbatorirea Zilei Tuturor Sfintilor din Marea Britanie. Cei saraci cereau de pomana, iar femeile le ofereau tratatii numite “mancare pentru suflet”. In schimb, nevoiasii promiteau ca se vor ruga pentru sufletele celor morti.
Acum sute de an, iarna reprezenta un anotimp incert si infricosator. Proviziile de hrana se epuizau rapid iar zilele scurte de iarna erau o sursa continua de ingrijorare pentru cei carora le era frica de intuneric.
De-a lungul timpului, obiceiul s-a schimbat si copiii au devenit cei care cer pe la case mere, chec sau bani. Cei mici suna la usi si striga “Trick or treat!”
O alta explicatie pentru obiceiul colindului de Halloween se refera la frica oamenilor ca li se pot intampla lucruri groaznice pentru ca fantomele si vrajitoarele fac rautati in aceasta noapte. Pomana de astfel de prajituri era incurajata si de biserica, in speranta ca va inlocui ofrandele pe care oamenii inca le mai aduceau zeilor celti.
Daca un om nu ofera spiritelor “tratatia”, atunci ele se razbuna. In culturile celtica, chineza si egipteana se credea ca spiritele au nevoie de mancare si bautura, iar donatiile sunt manifestari simbolice ale acestei credinte.
Deghizarea are legatura in unele culturi cu festivalurile pagane: comunicarea cu lumea spiritelor ar fi usurata de purtarea mastii. Este unul din cele mai populare obiceiuri de Halloween, mai ales in randul copiilor. Costumele de Halloween sunt purtate la colindat si la petreceri. Ele imita creaturi inspaimantatoare sau supranaturale. Cele mai populare costume de Halloween: demon, drac (sau Dracula), fantoma, mumie, schelet, vampir, varcolac si vrajitoare. In ultimii ani, au devenit obisnuite si costumele inspirate din personajele politice si cele din filme.
Portocaliu si negru predomina in decoratiile de Halloween. Aceste culori sunt asociate cu dovleacul si respectiv, cu intunericul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.