Povestea Iepurasului de Pasti

Povestea Iepurasului de Pasti

0 72

Traditia spune ca denumirea Sarbatorii Pascale vine de la zeita saxona Eostre care a fost zeita Lunii. Deoarece in foarte multe culturi iepurasii sunt in stransa legatura cu Luna, zeita Eostre a fost simbolizata prin iepurasi, si totodata asociata si cu fertilitatea. Povestea iepurasului care aduce oua de Paste vine de fapt din Germania. Copiii cred ca daca au fost buni, cuminti, Iepurele Magic, Oschter Haws, le va aduce un cos plin cu oua de ciocolata, cu oua colorate. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara. Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.

Legenda Zeitei Eastre
Simbolul iepurelui provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le darui zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor. In America, aceasta traditie a iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani. Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi. In traditia chineza, iepurele este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii. Pentru budisti, iepurele este, de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna. Si pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legenda. La unele triburi exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa era creditat cu inventarea scrisului.

Scrisori pentru Iepuras
Asa cum Mos Craciun locuieste in Laponia, iar in fiecare iarna cutia sa postala e luata cu asalt de cei mici, si Iepurasul de Pasti are o adresa la care poate fi gasit. Scrisori din intreaga lume coplesesc anual localitatea Ostereistedt (in traducere Orasul oualor de Pasti), din Saxonia Inferioara, acolo unde simpaticul iepuras isi are propria casuta. Peretii acesteia sunt plini de desene si poezii facute de copii, iar prin incaperi se vad vrafuri de epistole si carti postale. Potrivit revistei germane „Spiegel”, anul trecut au sosit pe aceasta adresa nu mai putin de 31.000 de scrisori, in care micutii expeditori ii cer Iepurasului sa le aduca indeosebi dulciuri (oua cu surprize) si jucarii. Unii, mai indrazneti, ataseaza si desene ale obiectelor dorite, precum papusi Barbie, elicoptere, console etc.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.