Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

0 195

Incepand de ieri credinciosii ortodocsi si greco-catolici au intrat in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care dureaza pina pe data de 29 iunie. In credinta populara se spune postul Apostolilor Petru si Pavel se tine pentru sanatate, pentru aparare de foamete si grindina. In perioada acestui post exista o singura dezlegare la peste pe data de 24 iunie, la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.


Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, iar durata sa este in functie de duminica praznuirii tuturor sfintilor, duminica in care se lasa sec pentru inceputul postului, prima duminica dupa sarbatoarea Rusaliilor. In acest an durata postului este de 3 saptamani, perioada in care credinciosul se straduieste sa tina un post sufletesc impletit cu postul trupesc, nemancand alimente de provenienta animala.


?


Legenda lui Petru si Pavel


Sfantul Apostol Petru, frate cu Apostolul Andrei, a fost pescar inainte de a se intalni cu Iisus. Ajuns la Roma in jurul anului 57, Petru s-a reintalnit cu Pavel si a devenit seful comunitatii iudeo-crestine de aici.


Potrivit legendelor, Petru si Pavel ar fi fost arestati in timpul represiunilor anticrestine declansate de imparatul Nero dupa incendierea Romei. Petru a fost condamnat la rastignire si a murit pe cruce, in timp ce Apostolul Pavel a murit de sabie, in aceeasi zi de 29 iunie.


?


Regulile postului


In acest post nu mancam carne, oua si branza. Lunea, miercurea si vinerea nu mancam untdelemn si nu bem vin. Martea si joia este dezlegare la untdelemn si la vin.


Mancam peste de Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie, chiar daca aceasta ar cadea miercurea sau vinerea.

Daca in zilele de luni, marti si joi cade vreun sfant mai mare insemnat in calendar cu cruce neagra, atunci mancam peste , iar de cade miercurea sau vinerea mancam numai untdelemn si bem vin. Intamplandu-se miercurea sau vinerea vreun sfant cu priveghere sau hramul bisericii, este dezlegare la untdelemn, la vin si la peste.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.