Postul Adormirii Maicii Domnului – obiceiuri maramuresene

Postul Adormirii Maicii Domnului – obiceiuri maramuresene

0 211

Suntem in plin post al Adormirii Maicii Domnului, iar romanii, crestini-ortodocsi, din diferite colturi ale tarii reitereaza vechi traditii pastrate din mosi-stramosi.
Sfanta Maria Mare, Adormirea Maicii Domnului, este cea mai mare sarbatoare a verii. In aceasta perioada se fac pelerinaje la manastirile care poarta hramul Sfanta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Rohia, Bixad s.a.), unde credinciosii duc daruri, mancare si bautura, fac danii pentru calugari si milostivesc pe saraci, pentru ocrotirea familiei si a pruncilor.
Maramuresenii au si ei o varietate de obiceiuri prin care marcheaza acest eveniment al mortii Nascatoarei de Dumnezeu.
Astfel, in Maramures exista obiceiul ca in fiecare zi din post, la ceasurile serii, lumea sa se adune la biserica si sa invete cantari Maicii Domnului – ”cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica”, sarbatoarea religioasa avand o mare insemnatate.
Procesiunile religioase spre manastiri inca se mai fac, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.
Fetele, imbracate in alb, cu parul despletit lasat pe spate, poarta o icoana a Maicii Domnului, flacaii poarta crucea si praporii; se aduna la biserica, la plecare, cantand, inconjura de trei ori biserica, apoi se inchina troitei din fata bisericii si strabat, in cantari, satul intreg.
Cantarile se fac astfel: diacul sau cel care conduce corul recita cate o strofa, ceilalti o reiau cantand. Toata lumea iese sa vada profetii. Alaiul se opreste in dreptul fiecarei troite sau biserici pe langa care trec si se inchina: „Crucii Tale ne-nchinam/ Iisuse, Te laudam”. Ajunsi la manastire, credinciosii inconjoara cantand sfantul lacas, fiecare cand soseste.
In ziua de Sf. Maria nu se face joc. Abia a doua zi feciorii isi organizeaza jocul in sat.
– Dupa Sf. Maria Mare se pot face si nunti (din 16 august pana in 14 noiembrie) si tot acum incep targurile de toamna.
– Se fac praznice de pomenire pentru cei morti si pentru cei vii.
– Ciobanii desfac staulele, stanele incep sa coboare la tarina de langa sat, dupa cum e vremea, sa nu-i prinda omatul acolo. Fiecare gospodar isi alege oile din turma si le ia in grija proprie, de unde si zicala ”La Sfanta Marie mare / Coboara oile la vale”. Acum hotarul satului este liber, oile pot paste pe miristi, pe locurile cosite.
– Pot sa inceapa semanaturile de toamna.
– Se cauta daca au ajuns cucuruzii (porumbul) ”in lapte”, se fierb sau se frig pe jar ca o mancare specifica sarbatorii.
– Stuparii cerceteaza productia albinelor si recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere ca sa guste si cei care nu au stupi.

Sursa: emaramures.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.