Porumbul si rapita bat cartoful si sfecla de zahar

Porumbul si rapita bat cartoful si sfecla de zahar

0 85

Si asta tocmai la Brasov, campionul culturilor de cartof si sfecla, plante rezistente la frig si umezeala. Din cauza incalzirii climatice dar si din pricina lipsei de forta de munca, fermierii brasoveni s-au reorientat in ultimii ani. Culturi mecanizate 100%, porumbul si rapita s-au adaptat foarte bine la solul si conditiile meteo din Brasov. Vremea rea din aceasta vara face ca pe tarabele pietelor brasovene cartofii sa fie mai scumpi si mai putini.
Reorientarea cultivatorilor brasoveni a inceput de la varful structurii. Ioan Banea, presedintele Federatiei Nationale a Cultivatorilor de Cartofi din Romania, are in exploatare peste 700 de hectare de teren in zona Harmanului. Fermierul spune ca, in ultimii 3-4 ani, structura culturilor s-a modificat. Din cauza schimbarilor climatice si a lipsei fortei de munca, Benea a renuntat de tot la culturile de orzoaica de primavara si sfecla de zahar si a redus simtitor culturile de cartofi. In schimb, a inceput sa cultive rapita si porumb.
Fermierul a cumparat samanta din import si a plantat numai in 2010, 160 de hectare de rapita si inca 190 de hectare cu porumb. Profitul este mult mai mare decat daca ar fi pastrat aceleasi suprafete cu sfecla de zahar si cartof pentru care ii era tot mai greu sa gaseasca piata de desfacere.
Pentru ca fermierii se reorienteaza anual catre alte tipuri de culturi dar si din cauza manei care a facut prapad in aceasta vara, productia de cartofi a scazut simtitor fata de anii trecuti. Cum vremea rea n-a ocolit nici celelate tari de unde mai importam cartofi e posibil ca in acest an sa gasim pe tarabele din piete cartofi putini si mai scumpi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.