Portretul robot al intreprinzatorului roman

Portretul robot al intreprinzatorului roman

0 175

Cei mai multi intreprinzatori romani au varsta intre 36 si 45 de ani, peste 67% sunt barbati si peste 70% sunt casatoriti. Datele au fost publicte in urma studiu realizat pe un esantion de 1099 firme mici si mijlocii, de catre Consiliul national pentru IMM. De asemenea, peste 40% au pregatire tehnica, procent care este mult peste media europeana.
Din punctul de vedere al studiilor realizate, majoritatea itreprinzatorilor au pregatire superioara (71,35%), dintre care 17,60% au absolvit masteratul, 11,21% au urmat diverse studii postuniversitare, iar 3,91% dintre oamenii de afaceri au doctoratul. Aceasta situatie denota un grad ridicat de intelectualizare a întreprinzatorilor, ceea ce reprezinta o premisa favorabila pentru amplificarea performantelor IMMurilor in perioada urmatoare si pentru trecerea la economia bazata pe cunostinte.
Performantele firmelor sunt in mare masura conditionate de prioritatile asupra carora se focalizeaza intreprinzatorii si managerii lor. Potrivit rezultatelor cercetarii, cele mai frecvente prioritati manageriale consemnate in cadrul IMM-urilor romaesti sunt:
• amplificarea activitatii de marketing (58,14% din firme),
• diversificarea productiei (41,95%),
• pregatirea intensa a fortei de munca (40,13%),
• achizitia de tehnica noua (36,31%),
• informatizarea activitatilor (35,12%),
• introducerea sistemelor moderne de gestiune a calitatii (32,03%),
• restructurarile/modernizarile manageriale (29,03%), actiunile de combatere/limitare a poluarii (26,75%),
• constructiile de cladiri (24,66%),
• inlocuirea utilajelor (21,57%).
De remarcat ca aproape 30% din intreprinzatori/manageri vizeaza restructurarile si modernizarile manageriale, ce reflecta faptul ca acestia constientizeaza din ce in ce mai mult importanta deosebita pe care o au sistemele de management, metodele si tehnicile manageriale utilizate in cadrul firmei. Observam ca aceste prioritati alcatuiesc un tot echilibrat, in consens cu evolutiile din firmele moderne.
In ce priveste domeniile in care romanii prefera sa inceapa o afacere, prioritare sunt in continuare comertul si productia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.