Portile de Fier, 100% romanesti? (2)

Portile de Fier, 100% romanesti? (2)

0 129

In prezent, nimeni nu mai stie de acest proiect, desi partea sarba ar mai putea fi interesata. Secretarul de stat Tudor Serban, in Ministerul Economiei, a declarat ca nu are cunostinta de asa ceva si ca “altele sunt prioritatile acum”.
Nici la Hidroenergetica, una dintre cele doua mari companii energetice nationale si proprietara Portilor de Fier (romanesti, n.a.) nu pare sa stie nimeni despre aceste discutii.
“Acest subiect nu exista, nu a existat niciodata”, au afirmat reprezentantii companiei. „Pentru a stabili o valoare de piaþã este necesarã o evaluare complexã care þine seama de o serie de factori dincolo de valoarea patrimoniului ºi capitalul social”, spun ei.
Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriei si Resurselor, a estimat jumatatea romaneasca a Portilor de Fier la peste un miliard de euro.
„Este o estimare foarte greu de facut. Daca tinem cont doar de utilaje, de infrastructura, cred ca valoarea partii noastre este de peste un miliard de euro. Repet, este vorba despre o parere strict subiectiva”, a precizat fostul ministru al Industriei.
Iata si ce afirma Atanasiu: Boc a considerat o ineptie sa faci o companie integrata vertical. Acum vrea doua! Constituirea unei companii energetice integrate vertical prin preluarea de catre statul roman a partii sarbe a Portilor de Fier a mers pana in faza finala, mai era nevoie doar de ultimul aviz din partea Consiliului Concurentei, insa proaspat instituit, Guvernul Boc 1 a considerat ca este “o ineptie” finalizarea afacerii, dar este convis de utilitatea crearii a doua companii energetice.
“Nu Guvernul Tariceanu a fost cel care a blocat procesul, ci faptul ca, imediat dupa ce s-a instituit Guvernul Boc 1, s-a considerat o ineptie sa faci o companie integrata vertical, si acum a considerat ca este nevoie de doua”, a declarat Atanasiu.
El a adaugat ca oferta sarbilor a fost doar una din afacerile ratate de statul roman in acea perioada si ca incheierea preluarii partii sarbe a Portilor de Fier a fost cea mai “tentanta, ne-ar fi oferit o pozitie importanta pe piata regionala de energie.

Opinii, inconsecventa si lipsa de decizie
”Era vorba de constituirea acelei companii energetice integrate care a mers pana in faza finala. Prin septembrie 2008, cand eram sef la AVAS, atunci aveam nevoie de ultimul aviz de la Consiliul Concurentei si acea companie putea sa-si inceapa activitatea. Era pentru prima data cand statul roman putea sa aiba o companie importanta pe plan regional. Au fost multe oferte, una din cele mai tentante a fost cea cu Portile de Fier, acolo nu se mai facusera investiþii, aveau nevoie de sume considerabile, sarbii veneau dupa razboaie, aveau nevoie de investitori”, a precizat Atanasiu.
Iata ce afirma si Petre Roman, cunoscator in asemenea probleme: “Serbia are o oportunitate mai mare acum, UE. Noi vom pierde!”
Fostul premier Petre Roman a afirmat ca stia despre afacerea ratata cu Portile de Fier si ca, in momentul de fata, sarbii au oportunitatea unor investitii din partea Uniunii Europene. El a afirmat ca acea preluare ar fi fost foarte favorabila pentru Romania.
“Nu am avut posibilitatea sa ne angajam in retehnologizare, care ar fi putut fi facuta la jumatate de pret. Serbia are o posibilitate mai mare acum de la Uniunea Europeana si noi vom pierde”, a spus Roman.

Si iata inca o dovada a gandirii obtuze a unui guvern demn de toata mila, dar necesar de a fi indepartat cat mai repede.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.