Portile de Fier, 100% romanesti? (1)

Portile de Fier, 100% romanesti? (1)

0 125

Da, pentru ca sarbii au vrut sa ne vanda ieftin jumatatea lor.
Sarbii ne-ar fi vandut acum doi ani jumatatea partea lor din Portile de Fier, iar Romania ar mai fi dispus de inca doua unitati hidro de 1.300 de MW, care produc cel mai ieftin curent din tara. Oferta mai poate fi pe rol, insa nimeni din Guvern nu se deranjeaza sa se intereseze.

Hidrocentrala Portile de Fier, cateva date si cifre
Hidrocentrala Portile de Fier 1 are 2.160 MW putere instalata si este cel mai mare complex de acest tip de pe Dunare. In aval mai exista si Portile de Fier 2, cu o putere de 500 MW. Cele doua unitati sunt exploatate in mod egal de statul roman si de cel sarb.
Anul trecut, cei 1.330 de MW romanesti au produs 43% din intreaga productie Hidroelectrica si circa 14% din curentul intregii tari. Porþile de Fier 1 si 2 au un rol strategic in tara, fiind principalul reglator de sistem.
Astfel, in perioadele de penurie de electricitate grupurile intra in functiune pentru siguranta energetica a tarii. Energia produsa de hidrocentrale este cea mai ieftina din tara.

AVAS a inceput discutiile
In 2008, Romania a avut sansa sa detina in totalitate Poþile de Fier, cea mai mare hidrocentrala din tara. Statul sarb trecea printr-o criza economica profunda si avea nevoie de lichiditati ca de aer.
Si pentru ca firmele din Vest nu se grabeau sa investeasca in Serbia, vecinii nostri s-au indreptat catre Romania. Aveau si o propunere concreta pe care o dezvaluie Teodor Atanasiu, fost presedinte al AVAS.
Potrivit lui Atanasiu, sarbii aveau un motiv cat se poate de clar sa vanda.
Atanasiu spune ca partea romana putea plati exclusiv cash, ori o parte cash plus energie gratuita pe o perioada limitata de pana la cinci ani. Sarbii ar fi preferat, insa, varianta cash.
Corneliu Stan, fostul director Electrica, si Gabriel Dumitrascu, directorul AVAS, au avut mandat sa discute cu oficialii sarbi posibile investitii romanesti in infrastrucutura energetica a tarii vecine.
Fostul sef AVAS spune ca cei doi directori negociau in numele campionului energetic, in prezent defunct, al premierului Tariceanu.
“Am fi avut forta financiara pentru o astfel de tranzactie”, arata fostul sef AVAS. Discutiile au fost confirmate de Stan, care a precizat ca au existat mai multe deplasari la Belgrad. Acesta arata ca discutiile mersesera putin mai departe de faza de tatonari.
“Asa e. Am discutat cu sarbii despre Portile de Fier. Chiar daca ar fi fost vorba despre aspectele financiare, nu pot sa va spun. Unele discutii trebuie sa ramana confidentiale, pentru ca inca se mai pot face unele lucruri”, arata Corneliu Stan.
In ciuda interesului aratat de ambele pati, discutiile au incetat pentru ca, in Romania, au venit alegerile parlamentare, s-a schimbat Guvernul, iar campionul energetic nu s-a mai infiintat.

Continuare in numarul urmator

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.