Ponta ramane premier. Reactii dupa respingerea solicitarii DNA de catre Camera Deputatilor

Ponta ramane premier. Reactii dupa respingerea solicitarii DNA de catre Camera Deputatilor

0 417

Premierul Victor Ponta, deputat PSD, le-a cerut marți colegilor parlamentari să nu dea un vot politic în ceea ce privește cererea de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul său.

Vă rog frumos să nu votați politic astăzi. Să votați ca cetățeni, ca deputați, și vineri, la moțiunea de cenzură, să votați politic”, a declarat Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaților.
Premierul le-a transmis deputaților că ei trebuie să decidă, prin vot, dacă decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituțională.
„În primul rând, dumneavoastră trebuie să decideți dacă tot ceea ce ține de decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituțională. În concret, numirea unui ministru se face așa cum știți — absolut toți membrii Camerei Deputaților, în baza unei propuneri a partidului pe care-l reprezintă, în cazul de față domnul Dan Șova, membru PSD, în baza deciziei coaliției, USL, și le mulțumesc colegilor liberali care au votat atunci decizia ca Dan Șova să fie ministru și au votat-o de mai multe ori — în baza votului

Parlamentului, pe care l-ați dat dumneavoastră, și a decretelor emise de către președintele atunci în funcție, Traian Băsescu. Astăzi dumneavoastră trebuie să decideți dacă dumneavoastră, dacă o altă putere a statului sau un reprezentant al acesteia, un procuror de caz, poate să cenzureze, să tragă la răspundere penală pe cei care iau o asemenea decizie politică comună. Cred că este un lucru extrem de important pe care dumneavoastră îl decideți astăzi și eu cred că trebuie să rămână ca precedent foarte clar pentru echilibrul puterilor în stat”, a arătat Victor Ponta.
Totodată, premierul a adăugat că ”un Guvern al României este învestit și demis prin proceduri constituționale”.
„Procedura constituțională înseamnă simplu — votul dumneavoastră în urma alegerilor sau în urma unei moțiuni de cenzură. Eu am devenit prim-ministru și mulțumesc tuturor colegilor mei din USL, care atunci au votat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Nu printr-un dosar penal făcut lui Mihai-Răzvan Ungureanu, ci printr-o moțiune de cenzură. După care în Guvernul din decembrie 2012, în care a fost numit și domnul Șova, am fost numit prim-ministru prin votul Parlamentului. Cred că astăzi dumneavoastră trebuie să decideți dacă păstrăm acest sistem pentru viitor, pentru viitoare guverne — acela ca un guvern să fie numit și demis de către Parlament sau dacă un guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al unei alte puteri. Lucrurile sunt foarte simple și foarte clare din punctul meu de vedere. Vă rog să vă pronunțați și să arătați că în egală măsură Parlamentul, Executivul sunt puteri constituționale, care pot și trebuie să-și exercite atribuțiile așa cum sunt prevăzute de Constituție și așa cum au fost învestite prin votul popular. Un vot popular care nu a legitimat o altă putere decât Parlamentul, Guvernul și Președintele”, a susținut Victor Ponta.
Premierul a făcut referire și la o decizie a CCR dată în cazul votului de la Senat referitor la Dan Șova.
„Înțeleg că ceea ce s-a contestat la Curte și Curtea a decis la Senat acum nu se mai vrea la Cameră. Vă rog frumos să adoptați o hotărâre ca să nu avem o contestație iarăși că nu ați adoptat o hotărâre. E un gen de șmecherie de Transalpina, ca să vă spun așa”, a arătat Ponta.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu

Sefa liberalilor afirmă că premierul Victor Ponta ”și-a comandat un vot în plenul Camerei Deputaților pentru a se face scăpat de justiție”.
”Am văzut azi un premier laș, un premier care își calcă propriile angajamente, un premier care disprețuiește legea și îi disprețuiește pe români. În doar două zile, cu o viteză nemaiîntâlnită în cazul vreunui alt parlamentar, Victor Ponta și-a comandat un vot în plenul Camerei Deputaților pentru a se face scăpat de justiție. Din păcate, Victor Ponta e un cerșetor de imunitate și un politician fără demnitate.

De azi înainte, oamenii pot vedea și mai clar că Victor Ponta e un premier bolnav de putere, care face orice pentru a rămâne în funcție”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook, marți, după votul dat în Camera Deputaților.

Ea afirmă că deputații PNL au votat la vedere și au votat în favoarea avizului cerut de DNA.
‘Dar voturile noastre nu au fost de ajuns. Această majoritate a preferat, din păcate, să țină cu Victor Ponta în loc să țină cu România. Parlamentul pierde în continuare din încrederea cetățenilor; acesta este riscul real la adresa democrației românești, nu lovituri de stat închipuite”, adaugă copreședintele PNL.

Klaus Iohannis, echidistant, mesaj extrem de …nediplomatic
Presedintele Klaus Iohannis a reactionat aproape imediat dupa votul prin care Camera Deputatilor a respins cererea DNA in cazul Victor Ponta. Iohannis a folosit in premiera un ton mai dur la adresa deputatilor: „Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoria, sunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului”. Iohannis a mai spus ca solutia este demisia premierului Ponta.

Declaratia completa a lui Iohannis: „Imi mentin punctul de vedere conform caruia Parlamentul nu ar trebui sa obstructioneze actul de justitie. Regret faptul ca astazi coalitia de guvernare a impus o decizie in sens contrar. Regret, totodata, faptul ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru persoana Victor Ponta, banuita de fapte penale.Klaus Iohannis Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoria, sunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului, asa cum ar trebui ea sa functioneze intr-un stat de drept, si sa afecteze imaginea Romaniei pentru a salva politic o singura persoana. 

Majoritatea parlamentara refuza sa accepte semnalul dat de cetateni, care a fost unul foarte clar: stop coruptiei, politica facuta cu integritate si responsabilitate. In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru”.

Ambasada SUA
Orice acuzații de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin și fără interferențe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor, a precizat marți Ambasada SUA la București în contextul solicitării de încuviințare a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta. Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, ambasada subliniază însă că nu comentează cazuri individuale.
„Instituțiile judiciare și cele ale statului de drept trebuie să își poată desfășura activitatea complet independent și trebuie să se respecte întru totul atât legislația românească, cât și principiul unui proces echitabil”, se mai arată în sursa citată.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.