Ponta, Gorghiu, Blaga si Tariceanu in pelerinaj concurential la congresul al 12-lea...

Ponta, Gorghiu, Blaga si Tariceanu in pelerinaj concurential la congresul al 12-lea al UDMR

0 537

Concureanta mare, intre liderii politici romani, pentru mireasa de 25 de ani, la congresul asociatiei etnicilor maghiari intitulata UDMR.
Victor Ponta, Alina Gorghiu, Vasile Blaga si Calin Popescu Taricenau, prezenti la Cluj la Congresul UDMR, s-au intrecut in multumiri si felicitari la adresa Uniunii si a minoritatii maghiare. Toate partidele si-au trimis liderii la Cluj-Napoca pentru Congresul Uniunii.

Slavirea UDMR, in gura (pacatoasa) a liderilor politici
Vasile Blaga, vicepresedinte al PNL, i-a felicitat pe Marko Bela si Kelemen Hunor pentru colaborarea „foarte foarte buna” si a spus ca UDMR a oferit intotdeauna un model de competenta si seriozitate.
„As vrea sa ii felicit pe toti cei care si-au asumat in toti acesti ani conducerea Uniunii, in special doi oameni, Marko Bela si Kelemen Hunor, cu care am avut o colaborare foarte foarte buna. Cred ca, la scara istoriei democratiei romanesti, cei 25 de ani cu UDMR reprezinta foarte mult. In toti acesti ani, UDMR a contribuit major la constientizarea drepturilor omului si ale minoritatilor, la profesionalizarea politicii si administratiei romanesti. UDMR a oferit intotdeauna modelul competentei si al seriozitatii (…) Din nefericire, nu foarte multi politicieni exceleaza aici, dar pentru UDMR, cuvantul dat pe o intelegere politica este sfant, nu este loc de tradare” a declarat vicepresedintele PNL, Vasile Blaga, la congresul UDMR, citat de AGERPRES.

Alina Gorghiu, co presedinta a PNL (PNL+PDL) prezenta la Congresul Uniunii, a declarat ca suportul oferit de UDMR in cel de-al doilea tur de al prezidentialelor, din noiembrie 2014, va naste o colaborare fructoasa in viitorul apropiat.
„Sunt astazi in fata dumneavoastra pentru a incerca sa transmit un mesaj electoratului dumneavoastra, iar mesajul meu este acela de profunda multumire pentru voturile pe care le-au dat in noiembrie 2014 candidatului PNL, Klaus Iohannis, in turul al II-lea al prezidentialelor. Va multumesc tuturor, a fost un gest pe care, ca membru al PPE, ca un partid esentialmente de dreapta, asa cum sunteti dumneavoastra, l-am apreciat ca pe unul extrem de firesc, ca pe unul care naste nu doar dialog. Naste, cred eu, o colaborare pe care o vom vedea in viitorul apropiat drept una fructuoasa” a spus Alina Gorghiu in discursul sau de la congresul UDMR.

Victor Ponta (premier si lider PSD) a spus ca este important ca o comunitate atat de importanta sa fie reprezentata la toate nivelurile statului si a laudat calitatea unor nominalizari la functia de ministru facute de UDMR cat era la guvernare alaturi de PSD:
„Sunt convins ca ar fi fost un ministru extraordinar de bun si va trebui sa fie ministru la un moment dat, doamna Rozalia Biro pe care am propus-o cu toata convingerea ca ministru, si sper ca la un moment dat sa fie intr-un guvern cu noi, cu colegii de la PNL, acesta e un lucru pe care il veti decide la momentul oportun (…) Este esential pentru democratia din Romania ca o comunitate atat de puternica, atat de numeroasa ca minoritatea maghiara, sa fie reprezentata in toate structurile politice ale unui stat democratic”, a precizat Ponta, scrie Agerpres.
La iesirea de la Congres, premierul a spus ca mesajul sau pentru cei de la UDMR a fost de a pastra intotdeauna dialogul, pentru ca in lipsa dialogului apare confruntarea.
„Ne aflam la Cluj si aici sunt de acord si cu primarul si cu toti ca, intr-adevar, Clujul e un exemplu de convietuire, de dezvoltare a tuturor, minoritate, majoritate. Ne aflam in Transilvania, care e zona din Romania cu cele mai multe minoritati, cu cele mai multe religii, cu cel mai bun exemplu de convietuire si, asa cum am facut-o de fiecare data, o sa sprijin toate proiectele de dialog. Mesajul meu pentru cei de la UDMR – chiar daca acum noi suntem la guvernare, ei sunt in opozitie, e normal, e democratic acest lucru – a fost acela de a pastra intotdeauna dialogul. Daca nu exista dialog, apare confruntarea si in confruntare intotdeauna pierdem toti” a declarat Victor Ponta.
Tot la iesire, Ponta le-a amintit celor de la PNL ca in 2012 s-au opus intrarii la guvernare a UDMR. „Domnul Daniel Constantin a amintit un lucru pe care eu il uitasem: ca in decembrie 2012, eu am insistat foarte tare sa fie UDMR la guvernare si PNL s-a opus. Vedeti, au trecut doi ani si s-au schimbat lucrurile”, a mentionat Victor Ponta, raspunzand unei intrebari legate de colaborarea guvernamentala cu UDMR, scrie Agerpres.

CONGRES L 2015

Calin Popescu Tariceanu, presedintele senatului, a spus la congresul UDMR ca se bucura ca exista o comunitate maghiara puternica si reprezentativa in Romania, impreuna cu care se poate construi o societate noua.
„Nu o data mi-a fost dat sa regret ca din Romania, intai una din minoritatile importante, ma refer la cea evreiasca, a parasit Romania si Romania a devenit mai saraca. Apoi a fost randul minoritatii germane sa plece treptat din Romania si Romania a devenit si mai saraca. E bine ca lucrurile s-au oprit aici. Pentru ca in perioada comunista regimul Janos Kadar (n. red. – conducator al Ungariei in perioada comunista, din 1956 pana in 1988) nici nu avea bani sa cumpere maghiari din Romania si probabil din cauza relatiilor fratesti dintre partidele comuniste acest lucru ar fi fost vazut prost. Slava domnului ca in Romania a ramas o comunitate puternica, reprezentativa, alaturi de care construim o societate noua, bazata pe principii democratice”, a spus Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu a mai precizat ca in toata cariera sa politica a avut ocazia sa vada in UDMR un partener cu valori inalte, serios, sobru si capabil sa dea dovada de intelepciune politica si de viziune pe termen lung, scrie Agerpres.

Replica UDMR la frectiile lingvistice ale politicienilor de pe Dambovita
Raspunsul asociatiei la declaratiile liderilor politici prezenti este sintetizat liderul deputatilor UDMR din Parlament roman, Mate Andras. Acesta a declarat ca formatiunea sa nu este laudata de liderii politici pentru ca ar fi atat de iubita, ci pentru ca respectivii lideri au nevoie de voturile maghiarilor. ‘În Parlament nu este atât de uşor să munceşti. Aşa cum aţi auzit şi astăzi, fiecare partid ne laudă, dar nu suntem lăudaţi pentru că ne-ar iubi atât de mult. Nu! Ne-au lăudat pentru că au nevoie de acele 18 voturi în Parlament sau au nevoie de voturile noastre sau de prezenţa noastră pentru aducerea succesorului, pentru a face să aducem un nou guvern. Aceste cuvinte trebuie interpretate şi în acest sens’, a declarat Mate Andras citat de Agerpres.
Gesturile de curtoazie se explica prin faptul ca anul viitor vor fi alegeri generale. Tot acest pelerinaj de la Cluj-Napoca are o singura explicatie – ciolanul guvernarii. Acest lucru este confirmat de INSCOP care, intr-un sondajdin luna februarie, arata ca UDMR ar putea inclina, din nou, balanta in mod decisiv la alegerile parlamentare din 2016.
Si la UDMR, ca in mai toata clasa politica, se practica realegerea. Kelemen Hunor, singurul candidat, este “noul” presedinte al UDMR, ales cu 575 de voturi din 775 (delegati prezenti), vineri seara in cadrul celui de al 12-lea congres al asociatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.