Ponta despre impozitarea diferentiata

Ponta despre impozitarea diferentiata

0 203

Intr-o interventi din aceasta saptaman Victor Ponta a dat detalii asupra modului cum vede PSD impozitarea diferentiata. Esenta declaratiilor este publicata in cele ce urmeaza. „Impozitarea diferentiata: Impozitarea diferentiata este o problema nu doar ideologica, care ne identifica pe stanga, este totusi o solutie adoptata de 25 din cele 27 de tari ale UE si Statele Unite. Este o solutie care a asigurat intre 2000 si 2004 cea mai mare crestere economica a Romaniei, care pastreaza echilibrul social si care poate sa ne ajute. Impozitarea diferentiata nu functioneaza in nici o tara decat impreuna cu deduceri. Iti impozitez toate veniturile, dar iti scad din ele – si aici te indrum unde sa-ti cheltui banii – daca vrei sa-i cheltui pe televizoare din Asia sau vrei sa-ti faci vacanta in strainatate, asta nu-ti deduc, si ii impozitez. Daca vrei sa-ti cumperi o polita de asigurare privata, o pensie privata, daca platesti scoala copiilor tai aici in Romania, aia iti deduc. Deci nu exista sistem doar de impozitare diferentiata daca nu-l faci impreuna cu deducerile. Iar marjele, tocmai le calculam pentru ca vreau pe 16 octombrie cand anuntam marjele, vreau sa anuntam si influenta bugetara.

Imozitare dupa model UE
Cei cu sub 12.000 de RON pe an venituri, impozit zero. Cei cu venituri foarte mari – nu stiu daca ajungem la solutia Obama, adica 90% din bonusuri – dar oricum, undeva spre media europeana de 48% pentru venituri, dupa care de acolo incep deducerile. Si poti, la un moment dat, sa nu platesti impozit deloc daca iti deduci si cheltui banii in ceva ce este util pentru tara. Daca donezi pentru o actiune umanitara, daca sponsorizezi. In toate sistemele de impozitare diferentiata din Occident, poti sa-ti deduci donatii sau sponsorizari, depinde insa in ce directie. Daca ma sponsorizezi pe mine sa ma duc in Australia, asta nu-ti deduc. Dar daca sustii o echipa de juniori sau o fundatie care lupa impotriva cancerului, sigur ca-ti deduc asa ceva.

Impozitarea diferentiata vs cota unica
Liberalii inca tin foarte mult la acest fetis, care este cota unica. E dreptul lor sa tina. Noi tinem foarte mult la ideea ca trebuie gasite solutii prin care societatile si firmele romanesti sa nu mai fie dezavantajate in concurenta cu cele din afara. Suntem o tara supermarket, care importa si vinde, dar nu produce nimic. Si cred ca, in acest moment, de la agricultura romaneasca pana la agricultorii romani sunt complet dezavantajati. Intentionez sa fac ceea ce Polonia poate face, exista metode, si dati-mi voie sa le punem pe toate pe hartie. In acest moment, in marile proiecte de infrastructura de exemplu, societatile romanesti n-au nici o sansa in fata celor nationale. Ei sunt tot timpul subcontractori. Pai pot sa ma uit la Franta, sau la Germania, unde va asigur ca o firma din Romania foarte greu va castiga vreodata. Dati-mi voie sa pun mai intai pe hartie toate lucrurile astea”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.