Pomposul „Centru de Informare Turistică” din Dârte, construit de binomul Căncescu&Grapă în...

Pomposul „Centru de Informare Turistică” din Dârte, construit de binomul Căncescu&Grapă în instanță

0 280

Primăria Săcele va dărâma maghernița numită ,,Centru de Informare Turistică” construită de Căncescu&Grapă cu 4.000 de euro m.p.. Urmează așa numita Casă NATO!?
Primăria Municipiului Săcele a câștigat în prima instanță procesul privind demolarea imobilului construit pe DN1, la intrarea în cartierul ANL Bolnoc.
Construcția a fost ridicată de către Consiliul Județan Brașov cu scopul de a fi Centru de Informare Turistică al Municipiului Săcele, dar nu a funcționat niciodată, fiind construită ilegal.

Bani aruncați în… buzunare private
Construcția de pe DN1 nu este singurul proiect cu probleme între administrația săceleană și Consiliul Județean Brașov. Pe strada Barajului se află imobilul cunoscut sub denumirea de casa NATO, amplasat ilegal pe fond forestier, iar în trecut au existat probleme cu drumurile din cartierul ANL Bolnoc.
Administrația săceleană a fost nevoită astfel să preia aceste drumuri de la Consiliul Județean, pentru ca acestea să fie modernizate. În momentul în care Primăria Municipiului Săcele va avea o hotărâre definitivă privind demolarea construcției de pe DN1, administrația va iniția, după demolare, un proiect de resistematizare a intrării din DN1 în cartierul ANL Bolnoc.

4.000 de euro m.p. de la Căncescu pentru Grapă la punctul de informare turistică Săcele
În campania electorală din 2008, Aristotel Căncescu a inaugurat, cu fast, punctul de informare turistică din Săcele, eveniment prezentat drept o uriaşă realizare, un pilon de rezistenţă pentru promovarea turistică a judeţului.
Suprafaţa cotineţei nu depăşeşte 20 de metri pătraţi. Preţul la care a fost construită, circa 4.000 de euro/m.p., este cel puţin dublu faţă de cât ar cere un constructor pentru o vilă de lux.
Mai mult, clădirea a fost construită ilegal, fără autorizaţie de construcţie şi avizele legale, deoarece terenul nu era domeniu public şi aparţinea unor persoane private. Lângă clădire a fost instalat atunci panoul autolaudativ al ,,ctitorului” Aristotel Căncescu (era campanie elctorală. Exact la fel făcea și Scripcaru în municipiu. Deh, marii oameni ai Brașovului) . Patru ani mai târziu, punctul de informare ridicat cu 300. 000 de lei a început să se degradeze pe ,,bordura” DN1.

Istoria Centrului începe cu înfiinţarea, în 2006, de către Consiliul Judeţean Braşov, anunța atunci Evenimentul Zilei) a ,,Asociaţiei pentru Promovarea şi dezvoltarea Turismului” (APDT) , al cărei scop este dezvoltarea şi promovarea turismului. Alături de judeţul Braşov, fondatori mai sunt municipiul Săcele şi o serie de alte localităţi din zonă.
La sfârşitul anului 2006, APDT a încheiat un contract pentru execuţia a două centre de informare turistică, la Săcele şi Sâmbăta de Sus.
Lucrarea a fost încredinţată direct, de APDT, firmei Distrikem SRL, care aparţinea omului de afaceri Sebastian Grapă şi soţiei sale, Maria Monica Grapă. Faptul că lucrarea a fost ordonată de ,,asociaţia privată” APDT l-a scutit pe Grapă de emoţiile unei licitaţii. Dacă lucrarea ar fi fost ordonată, direct, de Consiliul Judeţean, licitaţia era obligatorie.
Cu toate acestea, APDT se află sub controlul deplin al preşedintelui CJ Braşov, care are şi puterea de a-l schimba, practic, când doreşte, pe şeful APDT. Pentru construcţia clădirii, firma lui Grapă ar fi primit cel puţin 300.000 de lei, presa locală speculând că suma ar putea fi şi de trei ori mai mare. Poate verifică cineva? Acum Agenția de Dezvoltare Metropolitană se află în directa subordine a lui Scripcaru. Și suntem, cu Covid 19 sau nu, tot în campanie elctorală. Să înțelegeți cum curse mirodenia.

Eficiență zero – niciun turist neavizat nu poate apela nici astăzi la ,,serviciile” centrului de informare al lui Căncescu. Clădirea nu are însemne suficient de vizibile, pentru ca turiştii care vin dinspre Ploieşti să poată opri la timp în dreptul ei. Dacă observă panoul, chiar şi în ultima clipă, şoferul trebuie să frâneze foarte hotărât pentru a opri în faţa centrului, în drum, în plin DN1. Nici parcare amenajată nu este, doar o fâşie de drum, cu pietriş, în spatele coşmeliei de 80.000 de euro.

Iată ce scriam despre Casa Nato în articolul ,,Primarul din Săcele dă vina pe Consiliul Judeţean pentru eşecul mai multor proiecte (II)” din 9 decembrie 2019:

(…) Casa NATO, şubredă şi în vizorul procurorilor
Un alt proiect despre care Virgil Popa a declarat că a fost un „eşec” se referă la „Casa NATO” din cartierul săcelean Gârcini.
Casa a fost realizată în 2008 de Consiliul Judeţean Braşov, în baza unui parteneriat cu Primăria municipiului Săcele. Imobilul a fost adus, pe bucăţi, dintr-o fostă baza militară NATO din Germania. Are şase camere cu baie şi bucatarie complet utilate. A costat doar 20.000 de euro, aşa că Primaria din Sacele a crezut, la acea vreme, că dă lovitura dacă ridica astfel locuințe sociale pentru romii din Garcini.
Totul a fost degeaba, pentru că nu există avize, spune actualul primar din Săcele, Virgil Popa, deşi în 2008 se vorbea de ridicarea a 100 de locuinţe sociale, nu foarte scumpe, modulare până în 2020.
Însă până acum nici măcare cea funcţională nu a fost folosită nici măcar o zi, iar potrivit primarului Virgil Popa, este într-o stare precară şi, dacă se va încerca mutarea ei, construcţia s-ar putea „dezmembra”.
De asemenea, edilul spune că această construcţie a fost ridicată ilegal, în fondul forestier al municipiului. Acum există o acţiune deschisă în instanţă de Primăria Săcele.
„Noi am solicitat Consiliului Judeţean Braşov să o demoleze. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am deschis un proces, iar instanţa să decidă”, a declarat Virgil Popa, care a spus şi că proiectul face obiectul unei anchete penale.

Veştea dă vina pe administraţiile anterioare
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că „este un proiect care vine din urmă. Este un proiect care a face obiectul unei anchete. Este un proiect pe care nu noi l-am implementat. Sunt aspecte care, probabil, îl nemulţumesc pe primarul municipiului Săcele. Şi eu am aceeaşi nemulţumire”.
Totodată preşedintele CJ Braşov a afirmat că fostul primar al municipiului Săcele şi fosta conducere a administraţiei judeţene au semnat un protocol de predare-primire, iar Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Local Săcele au aprobat hotărâri în acest sens. Cu alte cuvinte dă vina pe fostul primar şi pe fostul preşedinte al CJ Braşov ( Aristotel Căncescu,n.r.)

Iulian Rinder.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.