Pompieri, Biserica si Armata, Cu cea mai multa incredere pentru romani

Pompieri, Biserica si Armata,
Cu cea mai multa incredere pentru romani

0 76

Mai credem sau nu in sondaje, ele continua sa ne atrag atentia si, de ce sa nu recunoastem de cele mai multe ori ne regasim in ele pe noi insine impreuna cu optiunile noastre.
Romanii au cel mai mult incredere in pompieri, Biserica, Armata si Jandarmerie, la polul opus fiind partidele politice, Guvernul, Parlamentul si Presedintia, indica un sondaj realizat de CCSB, dat publicitatii vineri de Asociatia Pro Democratia. Potrivit Agerpres, care citeaza date din ancheta de opinie, aproape jumatate dintre romani considera ca politicienii nu gandesc niciodata ca oamenii obisnuiti.

Iata cateva dintre cele mai importante date ale sondajului:
• pe primul loc in ceea ce priveste increderea in topul celor chestionati se regasesc pompierii (preferati de 89% dintre respondenti), urmati de Biserica (80%), Armata (73%), Jamdarmerie (63%), mass-media (61%), institute de sondare a opiniei publice (57%), Primarie si Politie (55%), SRI (40%), Avocatul Poporului (34%), ONG-uri (33%), sindicate (32%), justitie (29%), banci (25%)
• pe ultimele patru locuri in topul increderii romanilor se afla Presedintia (17%), Parlamentul (14%), Guvernul (13%) si partidele politice (12%)
• in ceea ce priveste categoriile sociale, romanii au cel mai mult incredere in membrii familiei, iar cea mai putina in persoanele venite din alta tara
• aproape jumatate dintre romani (46%) considera ca politicienii nu gandesc niciodata ca oamenii obisnuiti. 37% au raspuns ca politicienii gandesc „doar uneori” ca oamenii simpli, 9% – „de multe ori” si doar 2% – „intotdeauna”
• dintre cei chestionati, 11% au afirmat ca sunt foarte interesati de politica, 27% – destul de interesati, 31% – destul de putin interesati si 30% – foarte putin sau deloc interesati
• 28% dintre romani discuta zilnic despre politica, 31% – de cateva ori pe saptamana, 13% – de cateva ori pe luna, 13% – o data pe luna sau mai rar si 14% – nu discuta niciodata despre politica

presa este independenta
Trei din cinci romani considera ca in Romania mass-media sunt independente, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), la comanda Pro Democratia, relateaza Mediafax.
Aceasta opinie este impartasita de 62 la suta dintre cei intervievati, o opinie contrara avand 31 la suta dintre respondenti.
Un procent mai mare, de 69 la suta, dintre cei care au raspuns considera ca, in Romania, mass-media serveste interesele populatiei, un punct de vedere contrar fiind sustinut de 27 la suta dintre respondenti.
Respondentii au mai afirmat ca, intr-o zi normala din timpul saptamanii, petrec in medie 2,7 ore la televizor, 1,3 ore ascultand radioul, 0,8 ore citind presa scrisa si 0,8 ore navigand pe Internet.
De asemenea, aproape jumatate dintre romani considera ca politicienii nu gandesc niciodata ca oamenii obisnuiti.

Sondajul „Dupa 20 de ani – Perceptii si atitudini la adresa democratiei in Romania” a fost realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), in perioada 23-28 septembrie, pe un esantion de 1.017 de persoane. Eroarea cercetarii este de plus/minus 3,1%.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.